Jelképes büntetést kapott a terroristákhoz átállt ír katonanő

Terrorszervezeti tagságért 15 hónapos börtönbüntetésre ítélte pénteken a dublini különleges büntetőbíróság az ír hadsereg egyik volt katonáját, aki korábban csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A 40 éves Lisa Smith - aki 2001 és 2011 között szolgált az ír hadseregben - fekete fejkendőben jelent meg az ítélethirdetésen.

Tony Hunt, a különleges bírói tanács elnöke közölte: bár Lisa Smith nem tanúsított megbánást az eljárás során, a bűnismétlésre kevés esélyt lát. A legnagyobb kiszabható büntetés nyolc év volt, de a bíróság a védelem kérésére figyelembe vette a vádlott szíriai büntetőtáborokban letöltött fogvatartását és a három éve tartó, napi 13 órás házi őrizetét is.

A terrorszervezet finanszírozásaként megjelölt második vád alól felmentették Smith-t, miután bebizonyosodott, hogy humanitárius célra utalt át 800 eurót a szervezet számlájára.

A védőügyvéd a tárgyaláson elmondta, hogy Lisa Smithnek a szíriai fogsága alatt gyermekével együtt rossz bánásmódban volt része, és jelenleg is sebezhető lelkiállapotban van.

Írországban ez volt az első olyan eset, hogy külföldön elkövetett terrorista tevékenység miatt ítéltek el valakit. Lisa Smith 2012-ben részt vett a mekkai zarándoklaton, majd áttért az iszlám hitre, és 2015-ben Szíriában csatlakozott az Iszlám Államhoz. Ott férjhez ment egy - szintén a szervezetnek szolgáló - brit férfihez. Írországba csak a terrorszervezet katonai bukása után, 2019-ben tért vissza, akkor tartóztatták le gyermekével együtt a dublini repülőtéren.