Budapesti ukrán nagykövet: „Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb?”

Budapesti ukrán nagykövet: „Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb?”

Kemény szavakkal fordult a magyar kormány felé Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete egy zárt körű budapesti konferencián, amelyet a Political Capital szervezett.

Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!

A 444.hu által idézett nagykövet kitért a magyar kormány feltűnő passzivitására is.

Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz

- utalt Ljubov Nepop, Orbán Viktor kijelentésére, aki szerint háború idején megfontoltan szabad csak reagálni, és ezért stratégiai nyugalomba vonult a háború ügyében.

Megindultságában sírva beszélt Nepop arról, hogy a Nyugat nagyon elkésett a szankciókkal, pedig a háború előtt kérte az ukrán kormány, hogy büntessék meg Oroszországot, hátha meg lehet előzni a legnagyobb bajt.

Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek?

A 444.hu szerint Ljubov Nepop ezzel az energetikai üzletek felmondására célozhatott, hiszen így folytatta:

Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? Nem az emberi élet a fontos? Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? Kérem, idén csak azok menjenek ki az utcára ünnepelni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!

A budapesti ukrán nagykövet szerint a nyugati és így a magyar kormány még nagyobb támogatása azért is kulcsfontosságú, mert ha Putyin legyőzi Ukrajnát, akkor utána megy tovább, mert vissza akarja állítani a szovjet érdekszférát. 

Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni

- jelentette ki hangsúlyozva, hogy szerinte a NATO önmaga védelmében sem maradhat ki ebből a „harmadik világháborúból”.

Emlékeztetett: Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen. Felhívta a magyarok figyelmét, hogy most, amikor hasonló helyzetben vannak az ukránok, ne álljanak a rossz, vagyis az orosz oldalra.

Ugyanakkor megköszönte azoknak a magyaroknak a kiállását, akik tüntettek az orosz nagykövetség előtt. Szerinte nagyon fontosak ezek az üzenetek. Nepop köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a magyar társadalomnak, hogy milyen sokat segítenek a menekülteknek.

Szintén megköszönte, hogy a kormány az EU-s szankciókat és egyéb döntéseket támogatta a nemzetközi szervezetekben, és a Kárpátaljára küldött magyar állami segélyeket is.

Ha fegyvert nem is ad Magyarország, egyéb felszerelésekre nagyon nagy szükség lenne a túléléshez: generátorokra, hálózsákokra például. Bár jobb a magyaroknak, ha az ukránok harcolnak most azokkal a fegyverekkel, mintha majd nekik kell ezekkel védeni a határaikat

- tette hozzá Ljubov Nepop, budapesti ukrán nagykövet 

Ezzel kapcsolatban elkeseredetten mondta, hogy a nyugati hatalmak nem jártak közben, hogy az izraeli Vaskupola rakétaelhárító fegyverrendszert megkaphassák.

Arra emlékeztette még a magyarokat, hogy kárpátaljai magyarok is harcolnak is az oroszok ellen.

Legyenek részesei a győzelmeknek, ez a magyar nemzet háborúja is az agresszor ellen. Egyben arra kérem a magyarokat, hogy ne vásároljanak orosz termékeket, és bojkottálják az orosz vállalkozásokat.