A rend- és honvédelmi dolgozók túlóráinak kifizetését követeli az LMP

Az LMP törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy jövőre is fizessék ki a rend- és honvédelemben szolgálók túlóráit.

Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, mindkét területet a tömeges leszerelési hullám és az összeomlás fenyegeti, ha a kormány jelenlegi tervei alapján 2019-től már nem pénzben, hanem szabadságban váltaná meg a túlmunkát. 
   
Kiemelte, az általános létszámhiány miatt a rend- és honvédelemben már most is nehéz megszervezni a különböző szolgálatokat, előbbi területen évente összesen 8-10 millió, a honvédelemnél pedig 5-6 millió túlórát kell vállalniuk az ott szolgálóknak. 
   
Az LMP politikusa szerint a kormány állításával szemben az itt dolgozók nem kapták meg az ígért 50 százalékos fizetésemelést. Példaként említette, hogy a belügyi szervezeteknél az emelés összege átlagosan csak havi 9 ezer forint volt. 
   
Demeter Márta emellett arra kérte a kabinetet, hívja össze a belügyi érdekegyeztető tanácsot, hogy a szakszervezettel közösen dolgozhassanak ki egy komplex gondoskodási rendszert az ágazatnak. Ennek egyebek mellett része kell, hogy legyen a köztisztviselői, illetve honvédelmi illetményalap 60-60 ezer forinttal történő emelése - hangsúlyozta.