Lovasi: orosz mintájú átalakulás van nálunk

A Kossuth-díjas zenész szerint Aczél György Németh Szilárdhoz képest egy lángelme volt.

A blognak arról beszélt a Kiscsillag frontembere, hogy korábban lemondták néhány koncertjüket, de lényegében túlbuzgó, helyi emberek miatt, ez pedig szerinte a Kádár-rendszert idézi, amikor a portások csinálták ezt időnként.

„A Kádár-korszak sem volt egy nagy, kemény és tudatos diktatúra, az is egy olyan diktatúra volt, amely lötyögős, ilyen izé volt, és az emberek az alsóbb szinten g*cibbek voltak, vagy rosszindulatúbbak, vagy a saját frusztrációjukat jobban ki tudták élni az alattuk lévőkön, mint sokszor mondjuk a Kádár. Vagy mondjuk Aczél jut hirtelen eszembe, most pont véletlenül beleakadtam a Youtube-on egy 1992-es interjújába, abból is kiderült, hogy művelt, okos kultúrember volt, aki Németh Szilárdhoz képest egy lángelme.”

Azt is mondta, benne van a pakliban, hogy elhagyja Magyarországot és Székelyföldre költözik.

„Van egy a-terv az életben, egy b-terv és egy c-terv is. Az a-terv az nagyjából az, hogy marad minden így, és akkor maradok. Ez főleg nem tőlem függ, hanem tényleg attól, hogy most, amikor várhatóan újra nyer a Fidesz, mennyire vadulnak majd továbbra is. Én azt gondolom, hogy miközben a migránsos hülyeség megy mindenhol, a színfalak mögött nagyon komoly gazdasági hatalom-átcsoportosítás zajlik. Úgy, ahogy a szovjet utódállamokban is megfigyelhető. Igazolódik, hogy tulajdonképpen orosz mintájú átalakulás van nálunk, amelynek a tétje, hogy legyen egy család, amelyik birtokolja a nemzeti, mondjuk úgy stratégiai nemzeti iparágakat. Tehát van egy család, amelyik uralkodik. Ott van például Fehéroroszország: ahogy az, és többi olyan állam betagozódik Putyin Oroszországa alá, annak a modellje kezd kirajzolódni Magyarországon is. És itt a további kérdés az, hogy mikor érnek le a mi szintünkre. Tehát hogy mikor hajolnak le azokért a morzsákért, amikben mi élünk.”

Arról, hogy a Fidesz boszorkányüldözése eléri-e a Kiscsillagot is, Lovasi azt mondta: függ attól, hogy például kiállnak-e a civilek mellett, akiket várhatóan vegzálni fognak.

„Valószínűleg igen, ha kell, ha kérik a segítségünket, akkor egy gesztus erejéig mindenképpen. Legalábbis én” - mondta.

„Ha látnék bármi olyat, amin érdemes elkoptatni magamat és nevemet, és azt a fajta tőkét, amit ez a 30 év jelent nekem – persze mindenki kopik magától is, aki közéleti szerepet játszik – akkor még aktívabban kapcsolódnék be a politikai jellegű ügyekbe”

- fogalmazott.