Lukács László: A folyamatos elvonások miatt jutottunk oda, hogy már a betegeken spórol a kormány

Lukács László: A folyamatos elvonások miatt jutottunk oda, hogy már a betegeken spórol a kormány

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy tovább spórol az egészségügyön, ezért lekorlátozták a háziorvosok által kérhető laborvizsgálatok számát, és a sürgősség elbírálásának jogát is elvették tőlük. Lapunk erről kérdezte a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetőjét.

A folyamatos elvonások és az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt már annyira nincs pénz az egészségügyben, hogy [központilag korlátozták a háziorvosok által elrendelt laborvizsgálatokat]. Egyszere legfeljebb 15 féle paramétert lehet nézni, és a laborvezető felülbírálhatja a vizsgálat sürgősségi minősítését. Lukács László György szerint egy normális országban, egy a nemzettel valóban törődő kormány a lenagyobb válságban sem spórolna a betegek kárára.

Mi vezethetett oda, hogy az egészségügyben ilyen drasztikus lépést tegyen a jelenlegi vezetés?

Az egészségügy teljes alulfinanszírozása vezetett ide. A kormány minden évben a szükségesnél többet spórol az egészségügyön, kórházakon, háziorvosokon végső soron a betegeken. Azért is teszik, mert a jelenlegi fideszes kormány jobban szereti a barátainak adni a pénzt, mint hogy segítsen a krízisben lévő ágazatoknak. Ezért nem kapnak fizetésemelést a tanárok, ezért spórolták meg hónapokig a tűzoltó életbiztosítását.

Mi lehet a következménye egy ilyen szokatlan és érthetetlen gyakorlat bevezetésének?

A labor finanszírozás szűkítése azért sem normális, mert ennek világosan látható, hogy betegek látják a kárát. Kevesebb labor, kevesebb diagnosztika, lassabb gyógyulás, vagy sok esetben annak teljes elmaradása.

Mennyire elfogadható az az indok, hogy az energiaárak növekedése, illetve az infláció miatt korlátozzák a laborvizsgálatokat.

Nehezen elfogadható indok az energiaár vagy infláció ezeknek a szolgáltatásoknak a korlátozására. Ha emberi egészségről van szó, akkor nem számít az infláció, amelyért – és annak Európa-rekorder szintjéért – amúgy is a kormány felelős.

Mit tenne hasonló helyzetben egy valóban nemzeti, szociális érzékkel rendelkező, emberséges kormány?

Egy normális országot építeni szándékozó kormány nem elvenne, hanem adna az egészségügynek forrást. Egy normális országban nem fordulhatna elő, hogy duplán fizetős az egészségügy, azaz saját zsebből magánellátást és járulékkal, adóval állami ellátást kell finanszíroznia a betegeknek.

(Címlapkép: Dr. Lukács László György/facebook)