Az egészségügyi beszállítók rovására hiteleznek maguknak Orbánék

Az egészségügyi beszállítók rovására hiteleznek maguknak Orbánék

Mivel a kormány alultervezte a költségvetésüket, a kórházak adóssága május végére elérte a 75 milliárd forintot. Ez a pénz pedig nagyon hiányzik a nekik szállító vállalkozásoknál, akik most már csak hitel felvételével tudnak túlélni. Ha ők bedőlnek, összeomlik az egészségügy.

Az egészségügyi beszállítók többségének hitelt kell felvennie, hogy finanszírozni tudja az állam által ki nem fizetett számlákat – írta meg a Népszava.

A beszállítók gyakorlatilag hiteleznek az államnak, de így ők kerülnek bajba.

Az egészségügyi beszállítók többsége ott tart, hogy hitelt kénytelen felvenni, mivel az állam nem fizeti ki a számlákat. A probléma összefügg azzal, hogy az egészségügyi intézmények adóssága május végén már elérte a 75 milliárd forintot, és havonta átlagosan 10,2 milliárd forinttal nő.

Ha ezek a cégek bedőlnek, akkor bedől az egészségügy is: leállnak a műtők, a laborok, de még a kórházi informatika is.

A magyar egészségügynek beszállító cégek a saját túlélésük miatt is folytatják a tevékenységüket, de ezzel az egészségügyet, és ez által a betegeket is megmentik. Viszont ez a rendszer már nem sokáig tartható fenn.

A beszállítókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek (az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete – ETOSZ –, az Orvostechnikai Szövetség – OSZ –, illetve a MediKlaszter) száznál több cég bevonásával készült felméréséből kiderült, hogy saját erőből képtelenek ekkora összeget hitelezni.

Az orvostechnikai vállalkozások többsége, csaknem 60 százaléka bankhitel vagy egyéb kölcsön felvételére szorul a kórházi kintlévőségeinek finanszírozásához

– mondta el a Népszavának Rásky László, az Orvostehnikai Szövetség titkára.

A szakember hozzátette: a vállalkozások csaknem fele 100 millió forintos nagyságrendben volt kénytelen hitelt felvenni, 20 százalékuk pedig a belső tartalékok felélésével tud csak túlélni, de vannak olyanok is, akik lassan lehúzhatják a rolót.

A kormány részéről Takács Péter államtitkár azt ígérte, hogy júliusban gyorssegélyt adnak a rezsivédelmi alapból a fizetésképtelenné vált intézményeknek. De mi köze ennek a rezsihez? A beszállítók is szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mert szerintük ha a pénzt rezsire kell költeni, akkor nekik semmit sem fognak fizetni a kórházak.

Az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ vezetői jelezték a kormányzat felé, hogy a finanszírozás emelkedő kamatterhei miatt még súlyosabb, mint az elmúlt években: a 75 milliárdos tartozásnak mintegy 4 milliárd forint a kamata. Azaz végeredményben ennyivel több adónkat költik el.

Mészáros Lőrinc nyerészkedne a kórházi beszállítók szorult helyzetén?

A Népszava információi szerint az adósságállomány finanszírozására szívesen belépne üzleti alapon a nemrég létrejött MBH - Magyar Bankholding nevű szuperbank, ami történetesen Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor leggazdagabb barátjának a tulajdonában áll.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)