Surányi György: a kormánynak lenne módja, hogy bért emeljen az oktatásban és az egészségügyben

Surányi György: a kormánynak lenne módja, hogy bért emeljen az oktatásban és az egészségügyben

A költségvetési egyensúly fenntartása mellett is lenne erre lehetőség, ha megvolna a megfelelő kormányzati akarat. A közgazdász szerint a kormány értékrendjében ezek a területek háttérbe szorulnak, például a propagandával szemben.

Surányi György közgazdász Friderikusz Sándor vendége volt. A műsorvezető, azon kérdésére, miszerint ma Magyarországon, a jelenlegi rossz gazdasági helyzetben hogyan lehetne nagyobb béreket fizetni, meglepő választ adott. Ebből kiderült:

Meg lehetne oldani az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában dolgozók bérproblémáját.

Szerinte alapvetően ahol lehetne a költségvetési egyensúly felborítása nélkül az a közszféra. A költségvetésen belül lenne mód arra, hogy átcsoportosításokat hajtson végre a gazdaságpolitika.

Ez lehetővé tenné az egészségügy, az oktatás és a szociálpolitika helyzetének a javítását. De ez értékválasztás kérdése, és a kormány értékválasztásában ezek a területek háttérbe szorulnak.

Hozzátette: olyan helyekről kellene átcsoportosítani jövedelmeket, amelyek a kormány szempontjából nagyon fontosak: ilyen például, hogy 110 milliárdot költünk csak kormánypropagandára.

Friderikusz Sándor megdöbbent az összeg hallatán. Ilyen országban élünk, itt ez a fontos.

(Címlapkép: Friderikusz Podcast/YouTube)