A kórház után az iskolákat is bezárja a Fidesz?

A mezőkövesdi belgyógyászati osztály után jöhetnek az iskolák.

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, évek óta téma az oktatás megreformálása, olyan verzió is napvilágot látott, amelyben központi iskolákat jelölnek ki, és a kistelepülések intézményeit bezárják, vagy csak alsóbb osztályokkal működtetik tovább.

A kormány még nem döntött, de árulkodó jelek már vannak: a Mezőkövesdi Tankerületi Központ pályázatot nyújt be intézmények infrastrukturális fejlesztésére, melyen belül a régóta rossz állapotú mezőkövesdi székhelyintézményt is felújítják. A pályázatban a következő szövegrész szerepel:

„A jelenlegi létszám tovább bővül, amennyiben térségi központi iskola lesz. Ebben az esetben Cserépfalu, Bükkzsérc és Borsodivánka településekről összesen kb.: 120 fő további tanulóval számolhatunk.”

Ezek szerint a KLIK-nél már számolnak azzal, hogy életbe lép a központosító rendszer, mely a vidéki iskolák leépülésével jár – vonta le a következtetést Lukács Attila, aki a kérdés tisztázása érdekében Tállai Andráshoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult, azt tudakolva, kell-e tartani iskolabezárásoktól vagy leépítésektől, ha igen, hol, és mi lesz az iskolák, a tanárok sorsa.

A pályázatban szereplő intézmények vezetői magyarázkodásra kényszerültek a kormány miatt. Van olyan intézmény ugyanis ezek között, ahol felújítás zajlik, az oktatási rendszer azonban a csendes leépítés útjára lépett. Az egészségügy mellett az oktatás is egyre távolabb kerül a vidéki emberektől.

Térségünk több kistelepülését is a kihalás fenyegeti, úgy látszik a kormány készül megadni a kegyelemdöfést számukra – fogalmazott a jobbikos politikus.