Ne pártközpontokból döntsenek a településekről - A Jobbik pártpolitikamentes önkormányzatokat akar 2024-től

Ne pártközpontokból döntsenek a településekről - A Jobbik pártpolitikamentes önkormányzatokat akar 2024-től

Új logika mentén készül a Jobbik a 2024-es önkormányzati választásokra, és ezt a modellt ajánlja az ellenzéki partnerei, illetve a kormánypártok számára is. A Jobbik ezért kész a pártérdekeit háttérbe szorítani, ezzel is megadja a helyieknek a lehetőséget az érdekérvényesítéshez.

Új logika mentén készül a Jobbik a 2024-es önkormányzati választásokra, és ezt a modellt ajánlja az ellenzéki partnerei, illetve a kormánypártok számára is.

A lényeg, hogy ne (budapesti) pártközpontokból döntsenek a különböző települések működéséről. Az önkormányzatok, a polgármesterekkel együttműködve, az országos politikai érdekek helyett a helyieket képviseljék, a helyi problémákra keressenek megoldást. 

A lokálpatrióta településvezetéshez viszont elengedhetetlen, hogy a képviselő-testületek összetételéről a helyi közösségek dönthessenek, és ők válasszák ki azokat is, akik egyáltalán versenghetnek a pozíciókért. 

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője egy mai sajtóbeszélgetésen fogalmazta meg pártja álláspontját, illetve terveit. A beszélgetés apropójául a vasárnapi jászberényi önkormányzati választás szolgált, ahol

a lokálpatrióta közösség által támogatott Budai Lóránt és csapata óriási, kétharmados vereséget mért a Fideszre. 

A jobbikos politikus emlékeztetett ugyanakkor, az időközi választást megelőzte, hogy a helyi DK-s képviselő a Fidesszel összejátszva felborította a rendet, így azok a jászberényi lokálpatrióták, akik a helyi érdekeket akarták képviselni, nem számíthattak se a Gyurcsánypártra, sem pedig a Fidesszel "kollaboráló" Mi Hazánkra - tette hozzá.

A Jobbik frakcióvezetője a jászberényi eredményekből azt a tanulságot szűrte le, hogy a 2024-es önkormányzati választások során pártpolitikától mentes, attól független, szabad helyi politizálást kell megvalósítani, és ezt javasolják az ellenzéki szövetségeseknek is. A konzervatív párt szerint az önkormányzatokban olyan személyekre van szükség, akik a helyi ügyeket tudják képviselni, ismerik az igényeket és a problémákat, mert lokálpatrióták. A helyi lakosok érdekében cselekszenek, nem pedig pártpolitikai szempontból - foglalta össze.

Ez az újfajta politizálás például nem tiltaná a polgármesterek számára, hogy olyan egyeztetésekre menjenek el a kormányzattal, amelyek a településeik érdekét szolgálnák, azt viszont megakadályozná, hogy olyan külsős politikusokat ejtőernyőztessenek a testületekbe, akik még a helyi cukrászdát sem találják meg - mindkettőre volt mostanában példa...

Lukács László György szerint az új politizálás alapja, hogy

a Jobbik kész a pártérdekeit háttérbe szorítani, ezzel is megadja a helyieknek a lehetőséget az érdekérvényesítéshez.

Ez egy politikai innováció, a legkorszerűbb politikai felállás, így az önkormányzatok, valamint Budapest és vidék nem egymással szembenálló felek, hanem egymással együttműködő pártpolitikától mentes szervezetek lennének. 

Hogy kik lehetnek a szövetségesek? Elsősorban a jelenlegi két legmegosztóbb ellenzéki politikussal, Gyurcsány Ferenccel és Márki-Zay Péterrel példálóztak a kormánypárti újságírók. 

"Nem fogunk összefogni olyan emberekkel, akik nem tudják azt a Magyarországot építeni, ami túllép a mögöttünk álló 32 éven, olyan szövetségeseket akarunk keresni, akik meg tudják haladni a 32 éves megosztottságot, amelyben csak feketén vagy fehéren lehetett politizálni, azokat keressük, akik valóban létre akarják hozni a rendszerváltást" - válaszolta a felvetésekre a jobbikos politikus. 

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a fajta lokálpatrióta hozzáállás hogyan érvényesülhet abban a politikai térben, amelyet a Fidesz teremtett. Kiemeltük a beszélgetés során is, hogy például a fideszes országgyűlési képviselő, Pócs János kifejezetten rossz kapcsolatban áll a már harmadszorra megválasztott Budai Lóránttal, illetve azt is, hogy a szintén ellenzéki vezetésű Dunaújvárost a Fidesz azzal büntette, hogy a város a kihagyásával hozott létre ipari parkot a megyében.

Lukács László György szerint amennyiben 2024-ben "ragadós lesz a jászberényi modell", akkor az egy üzenetként szolgál a kormánypártok számára is, és alapjaiban fogja megváltoztatni a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőinek a hozzáállását a körzetükhöz tartozó településekkel szemben.