Orbán Viktor kérésére magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Orbán Viktor kérésére magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Ismét megerősített rendőri erők jelenhetnek meg a közterületeken, így megemelik stratégiai vállalatok, illetve az ország védett vezetőinek is, például Orbán Viktor, Kövér László és kormánytagok biztonsági szintjét is.

Magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon a Védelmi Tanács vasárnapi ülése után – írta meg a Magyar Nemzet.

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök vasárnap összehívta a mások mellett Rogán Antalt és Pintér Sándort is tömörítő Védelmi Tanácsot, ahol közölte, elvileg mindent megtesznek, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát.

A kormánylap szerint a miniszterelnöki bejelentést követően

Orbán kérésének megfelelve elrendelték a terrorkészültség magasabb fokozatát, amely alapvetően intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél.

Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint megemelték a biztonsági szintjét az ország védett vezetőinek is (például a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek, házelnöknek, kormánytagoknak vagy a bírósági vezetőknek is).

A Magyar Nemzet cikkében azt írja, kiemelt védelmet kapnak a stratégiai jelentőségű objektumok (például az atomerőmű, az áramellátás és a gáz-vízellátás, a távközlés, a pénzügyi szektor intézményei vagy a veszélyes üzemek).

A terrorkészültség megemelését Horváth szerint az állampolgárok is érzékelhetik majd,

több fegyveres járőrt láthatnak majd a nagyvárosokban a közterületeken, és a védekezésbe bekapcsolódhat majd a Magyar Honvédség is.

A megemelt védelmi szintet addig fent kell tartani, amíg nem ítélik meg úgy, hogy javult a helyzet, illetve magasabb fokozatra is lehet emelni, ha tovább nő a fenyegetettség – írja a lap.

(Címlapkép: A TEK felfegyverzett kommandósai a belvárosi Vörösmarty téri karácsonyi vásár közelében, az Apáczai Csere János utcában 2017. december 17-én. MTI/Mónus Márton)