Magyar Menyasszony: a hazai házasságkötések történetébe enged betekintést a Nemzeti Múzeum új tárlata

Magyar Menyasszony: a hazai házasságkötések történetébe enged betekintést a Nemzeti Múzeum új tárlata

Egy hét múlva lesz látható az utóbbi fél évezredet felölelő kiállítás.

A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílik kiállítás Magyar Menyasszony címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tárlat december 14-től lesz látható - számol be az MTI.

A 220 éves fennállását tavaly ünneplő Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor ötlete nyomán valósul meg az intézmény saját, valamint a magyar partnerintézmények gyűjteményeire alapozva.

A magyarországi házasságkötések történetéből és emlékeiből építkező kiállítás a menyasszonyokra fókuszál

- áll az intézmény közleményében.

A hamarosan látogatható tárlat az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül az érdeklődőt a 16. századtól kezdve napjainkig, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását.

Arra is kitérnek, hogy több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg a kiállításon, féltve őrzött ruháikkal, kellékeikkel, szerelmes leveleikkel együtt, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás egy hét múlva, december 14-től látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termeiben.

A Nemzeti Múzeum közösségi oldalán már egy kis ízelítővel is szolgált az érdeklődők számára, és egy rövid videót is közzétettek az előkészületekről a napokban.

(Címlapkép: Magyar Nemzeti Múzeum - Facebook)