Magyar munkahelyvédelmi alap felállítását követeli a Jobbik-Konzervatívok

Magyar munkahelyvédelmi alap felállítását követeli a Jobbik-Konzervatívok

Z. Kárpát Dániel szerint különböző szakmákban a magyar emberek munkahelye meg fog szűnni a mesterséges intelligencia "kontroll nélküli térhódítása okán".

Magyar munkahelyvédelmi alap felállítását követeli a Jobbik-Konzervatívok - közölte az ellenzéki párt alelnöke és országgyűlési képviselője kedden online is követhető sajtótájékoztatón.

Z. Kárpát Dániel elmondta:

A következő tíz évet a mesterséges intelligencia térhódítása fogja befolyásolni, és úgy látják, Magyarország nem készült fel erre a kihívásra, de európai szinten is vannak még problémák ezzel kapcsolatban.

Szerinte különböző szakmákban a magyar emberek munkahelye meg fog szűnni a mesterséges intelligencia "kontroll nélküli térhódítása okán".

Azonban sem a 21. századot, sem a modern technikát nem lehet betiltani, viszont szabadon sem szabad engedni azt, hogy a társadalomra zúduljon - hangsúlyozta.

Ha így megy tovább, akkor a fejlesztő multicégek óriási hasznot halmoznak fel, de egy csomó szakmában álláshelyek szűnnek majd meg, és az érintettek utcára kerülnek

- tette hozzá a politikus.

A konzervatív párt képviselője szerint "az érintetteknek nem fog segíteni senki". Ezért felszólítják a kormányt, hogy hozzon létre magyar munkahelyvédelmi alapot, hiszen "az itteni munkahelyek 37 százaléka lehet veszélyben" a digitalizáció, illetve a mesterséges intelligencia miatt.

Kezdeményezni kell, hogy "a mesterséges intelligencia mentén hasító" óriáscégek az extraprofitjuk egy részét csatornázzák be a munkahelyvédelmi alapba

- hangoztatta Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki politikus úgy véli, ha csak egy százalékot csatornáznak be ezek a cégek, már biztosan lesz pénz arra, hogy a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások segítséget kapjanak a technológiai forradalomba való beszálláshoz. Valamint lenne pénz a munkájukat elvesztők ingyenes átképzésére, hogy a "felpörgő üzeltágakban" tudják megtalálni a számításukat - fűzte hozzá az ellenzéki képviselő.

Megjegyezte: nem szabad az Európai Unióra várni, hiszen az unió mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabályozása 2025-re készülhet csak el.

Magyarország szabályozott környezetben vegyen részt a technológiai forradalomban!

- szorgalmazta a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

(Címlapkép és fotó: Z. Kárpát Dániel - Béli Balázs/Alfahír)