8,2 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása júliusban

8,2 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása júliusban

Az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján szerint az Új Szent János Kórház adósodott el a legjobban, de a jelentős tartozásokat felhalmozó közintézmények között van például az ORFK, a  Készenléti Rendőrség és a Büntetés-végrehajtás is. július végéig 8,2 milliárd forinttal emelkedett a közintézmények lejárt tartozása.

A Népszava idézi a Magyar Államkincstárat (MÁK) és ez alapján a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, ami történelmi összehasonlításban ugyan nem kiemelkedő, de így is egyéves csúcsot jelent.

Az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal.
A MÁK adatai szerint az adósság nagy részét, 29,2 milliárd forintot az egészségügyi intézmények halmozták fel. Emellett több oktatási és rendőrségi szervezet is van, amelyek nem tudnak fizetni a beszállítóiknak. Nem meglepő, hogy az adósságok problémája szinte kizárólag a Belügyminisztériumnál csapódik le: a 47,2 milliárdos lejárt adósságból 42,3 milliárdot a Pintér Sándor vezette minisztérium felügyelete alatt működő szervezeteknél tartanak nyilván. A választás utáni kormányátalakítás miatt három alulfinanszírozott terület: az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem is a belügyhöz került.
A leginkább eladósodott költségvetési intézmény az Új Szent János Kórház, amelynek július végén 2,67 milliárd forint lejárt tartozása volt, ez 454 millió forinttal több az előző hónaphoz képest.

A tíz legtöbb tartozást felhalmozó közintézmény közé három rendvédelmi szerv is bekerült:

Az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK)  beélesedett egy (vagy több) 1,5 milliárd forintos követelés, így az intézmény tartozása 2,4 milliárd forintra ugrott.

A Készenléti Rendőrségnél 1,7 milliárdos ki nem fizetett adósságot talált a MÁK.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ugyan kis mértékben csökkentette, de még így is egymilliárd forint feletti tartozása van.

A MÁK adataiból kiderül, hogy az állami fenntartású szociális intézményeknél nincsenek jelentős finanszírozási gondok, általában 1–5 millió forintos tartozásról adtak számot.