Édesség vásárlásával küzdhetsz az élelmiszer-pazarlás ellen

Édesség vásárlásával küzdhetsz az élelmiszer-pazarlás ellen

Október első két hetében újra összefog a Nestlé és a Tesco az élelmiszer-pazarlás és a nélkülözés ellen. Október 1. és 14. között a Nestlé a hazai Tesco hipermarketekben megvásárolt, meghatározott termékek értékének 1 százalékát a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek ajánlja fel, amelyet a Tesco a kampány végén ugyanakkora összeggel kiegészít. Az Élelmiszerbank a befolyt támogatásnak köszönhetően nélkülöző családoknak segít élelmiszercsomagok összeállításával.

Muncholj egy jót az élelmiszerpazarlás ellen!

Az európai uniós tagállamok résztvevői július végén tárgyaltak az élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet mellékletének módosításáról, ami az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzték ki fő célként. Erre szükség is van, és bár a Nébih vonatkozó kutatásából kiderült, hogy az évi 68 kg/fő élelmiszerhulladék kal mi még mindig alatta vagyunk az uniós átlagnak, a 2020-as friss adatok szerint hazánk háztartási hulladékának körülbelül a 25%-át teszi ki az élelmiszer, ami magas értéknek számít.

Az akcióban az összes magyarországi Tesco hipermarket részt vesz, így a vásárlók az ország minden területéről támogathatják az Élelmiszerbank élelmiszermentő munkáját a kampányban résztvevő édességek, kávé, babatápszer, állateledel és egyéb termékek megvásárlásával. Az akcióban részt vevő márkák és termékek teljes listája a Tesco és a Nestlé Hungária weboldalain érhető el. Az Egyesület minden 1000 forint támogatásból nagyságrendileg 30 000 forint értékű, mentett élelmiszerekből összeállított élelmiszercsomagot juttat el azok számára, akik igazán rászorulnak a segítségre.

Az elpazarolt ételünkből akár ország is születhetne

Bár hiteles adatok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy a különböző európai országokban egy főre vetítve a lakosság mennyi élelmiszert pazarol el évente, hivatalosan Magyarország az átlag alatt van. Az európai uniós tagállamok résztvevői július végén tárgyaltak az élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet mellékletének módosításáról, illetve annak az élelmiszer-adományozásra vonatkozó szabályokkal való kiegészítéséről, amire egyre sürgetőbb szükség lenne a fejlett világban.

A két cég évek óta remek partnerséget ápol az Élelmiszerbankkal az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben. Országosan a 201 Tesco áruházból jelenleg több mint 180-ban folyik a napi szintű élelmiszermentés, melynek célja az élelmiszer-felesleg mennyiségének csökkentése és a rászorulók támogatása. A programban részt vevő áruházak idén augusztus végéig közel 27 400 tonna élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra, ami közel 68,5 millió adag ételnek felel meg.

A Nestlével és a Tescóval folyamatosan partnerségben állunk és évek óta kapunk tőlük támogatást a mostanihoz hasonló akciók keretében. Mindig sokat jelent számunkra, hogy összefoghatunk vállalati partnereinkkel, és még több mentett élelmiszert tudunk eljuttatni nélkülöző családok, gyermekek és még sok más rászorulói csoport számára, de az idei rendkívüli körülmények közepette talán még fontosabb, hogy segíteni tudjunk. Bízunk benne, hogy október első két hetében minél több vásárló gondol a rászorulókra is, amikor megtölti a kosarát.

- mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.