„Ne pofázzak, és akkor lesz pénz!”

„Ne pofázzak, és akkor lesz pénz!”

Sorra utasítják el a nem kormánypárti vezetésű falvak pályázatait

- derül ki az RTL Klub, Házon kívül című riportjából.

Kübekházát, Hernádszentandrást és a Hódmezővásárhely melletti Mártélyt nem titkoltan ellenzéki érzületű polgármesterek vezetik. Hiába pályáznak a Magyar Falu Program keretében különböző fejlesztésekre, mert folyamatosan tartaléklistára kerülnek, majd elutasítják őket.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere hétszer adta be a Magyar Falu Program pályázatát, ami mindannyiszor elvérzett. Ebből az egyik a temetőfejlesztési pályázat volt, itt 35 millió forintra lehetett pályázni, ők csak egymillió 600 ezerre nyújtottak be igényt. A polgármester azt mondta, az elmúlt húsz évben, minden kormánnyal problémái voltak, mert mindig szóvá tette, ha valami nem tetszett neki. Erre ezt a tanácsot kapta:

„Ne pofázzak, és akkor lesz pénz.”

Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Róbert is nyilatkozott a Házon kívül stábjának:

Ott tartunk, hogy az alapvető eszközeink nincsenek meg a mindennapi munkavégzéshez. A falu traktorja 30 éves, amit hiába javítgatnak, használhatatlan. Másfél éve ez egy csapdahelyzet nekünk: beadjuk, nem nyerünk, beadjuk, nem nyerünk, majd aztán a divatos szóval élve tartaléklistára kerülünk év végéig, aztán a tartaléklista megszűntével elutasítottá válik a pályázat

- közölte Üveges Róbert.

A polgármester arra is felhívta a a figyelmet, hogy a kisebb önkormányzatoknak már önmagában a pályázás is jelentős teher, mert  sokszor százezer forint plusz áfa.

Kifejezetten pályázatírási célból nonprofit kft-ket hoztak létre választókerületenként, ezek az aktuális képviselő köré szerveződnek. Majdnem hogy kizárólagosságot kérnek, követelnek a pályázatírásra. Azt mondják, hogy szabad mással is íratni, viszont egy képviselői láttam kell akár a Magyar Falu Programnál is ahhoz, hogy egyáltalán bírálati szakaszba érjen a pályázat. Ha ez nincs meg, borítékolhatóan vesztes lesz a pályázat

- beszélt a kialakult rendszerről Hernádszentandrás polgármestere.

Mártély polgármestere, Putz Anita pedig úgy érzi, hogy Lázár János nem szimpatizál vele. A tankerület bezáratta iskolájukat, arra hivatkozva, hogy nincs elég gyerek. A polgármester szerint még ma is működne, ha nem ő vezetné a települést. Próbálta felvenni Lázár Jánossal a kapcsolatot, de hiába.

Nem jött el az alakuló ülésünkre, amire hívtuk, felkértük fővédnöknek, és nyilván volt egy olyan gyanúm, hogy valami gond van, de próbáltam felkeresni a fogadónapján is, és sehol, soha egy percre nem fogadott. Soha nem tudtam meg, hogy ennek mi az oka

- tette hozzá.

A Házon kívül felkereste Gyopáros Alpárt, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztost, de interjú helyett a fideszes politikus csak egy közleményt küldött amelyben a program sikereiről számolt be.