Magyar György: egy összetettebb, több lépcsős visszaélés történhetett

Magyar György: egy összetettebb, több lépcsős visszaélés történhetett

Az informatikusok megállapították, hogy valamiféle háttértevékenység történt, de nem a jól ismert támadási formával találkoztak, hanem egy összetettebb, több lépcsős visszaélés történhetett - mondta el Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Civil a pályán című műsorában.

Magyar szerint amikor reggel az előválasztás elindult, még minden jól működött, akik akkor elmentek szavazni, ők sikerrel is jártak, de aztán történt valami. Először arra gyanakodtak, hogy a jelentős érdeklődés miatt nagyobb terhelés érte a rendszert, azonban kiderült, hogy nem ez történt, mert akkor is volt terhelés, amikor már leállították a szavazást.

Az ellenzéki pártok vezetői közös közleményben üzenték meg, hogy semmi sem állíthatja meg az előválasztás történelmi folyamatát

Előválasztás: Stop, Orbán! - A demokratikus ellenzék újult erővel folytatja a munkát! címmel közös sajtóközleményt adtak ki az ellenzéki pártok vezetői szombaton, miután egy hackertámadás következtében hétfő reggelig fel kellett függeszteni a szavazást az előválasztáson.

A CVB elnöke a hétfőig tartó leállást azzal indokolta, hogy a rendelkezésre álló 36 órán belül feltárják az okokat és felkészülnek az esetleges újabb támadásokra. A személyes szavazást azért kellett leállítani, mert annak is van egy informatikai háttérellenőrzési területe.

Magyar György hangsúlyozta: amennyiben technikai hiba történt, akkor azt ki fogják javítani, ha viszont támadás, akkor ennek más üzenete van. Ez utóbbi azt jelentené, hogy vannak olyanok, akik tartanak ettől az előválasztástól. A bizottság elnöke szerint viszont annyira népszerű most az előválasztás, hogy kontraproduktív annak a tevékenysége, aki ezt megfúrná, mivel összezár az ellenzéki tábor a támadás hatására.