A hazai műtők egyharmadában forróság és bűz van, a betegszobák 98 százalékában nincs klíma

A hazai műtők egyharmadában forróság és bűz van, a betegszobák 98 százalékában nincs klíma

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés – írja a Népszava a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felmérésére hivatkozva, ami azután készült, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az egyik kormányinfó-sajtótájékoztatón a Magyar Hangnak megkérdőjelezte a klímahiányról szóló sajtóhíreket, majd azt mondta, hogy ahol nincs a műtőben hűtés, onnan jelezzenek a kormány felé, és megoldják.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke elmondta, hogy felmérésük során a 108 kórházból mintegy 46 válaszolt, ebből derült ki, hogy az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka.

Nem beszélve arról, hogy ahol van klíma, ott sincs pénz a karbantartásra, így a gépek vagy régiek, vagy rosszabb esetben tisztítva sincsenek, ez utóbbi pedig súlyosan fertőzésveszélyes.

Ficzere Andrea szerint a kórházak hűtése nem csak a betegek és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben, jelentősen megnő a fertőzés veszélye is.

A lap más megszólalókra hivatkozva megjegyzi, hogy a klíma hiánya a légcserélés miatt is problémás, a különböző gázok, váladékok bűze ugyanis zavarja az orvosi csapatot munka közben.

Az adatokból a kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek.