Majdan értelme: megnyílt Ukrajna kapuja az amerikai energetikai cégek előtt

A Forbes magazin szerint elkerülhetetlen volt, hogy az amerikaiak megjelenjenek az ukrán gázpiacon.

Alig egy hónapja nyilatkozta Alina Romanovszki, az Egyesült Államok külügyminisztériumának Európa, Eurázsia és Közép-Ázsia régióiért felelős koordinátora, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség három széleskörű változtatás megvalósulásán alapszik.
 
Az első a gazdasági, valamint energiapiaci reformok végrehajtása, hangsúlyozva a korrupció elleni harcot, a második Ukrajna egysége, a harmadik az egységgel egyidejűleg, a keleti területek különleges státusza.
 
Alina Romanovszki ugyanakkor kiemelte, a legfontosabb, hogy az Egyesült Államok kész segíteni abban, hogy Ukrajna energetikai szempontból függetlenné váljon Oroszországtól, igaz ehhez át kell alakítani a gázpiacot, amihez viszont pénzre, sok pénzre van szüksége Kijevnek. Még szerencse, hogy Washington, illetve a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) ezer örömmel finanszírozza az ukrán reformokat.
 
Ennek megfelelően, múlt hét végén el is fogadta az ukrán parlament azt az öt szabályból álló törvénycsomagot, amelyet Ukrajna külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának feltételéül.
 
Az öt törvény elfogadásának köszönhetően lehetővé válik, hogy Ukrajna már a közeljövőben hozzájusson az IMF 1,7 milliárd dollárnyi második hitelrészletéhez, a Világbank egymilliárd dolláros, Japán és Németország 300 millió, illetve 200 millió dolláros kölcsönéhez. A parlament a többi között megszavazta a természetes személyek bankbetéteinek biztonságát szavatoló törvényt, amelynek az elfogadását az IMF hitelprogramja írta elő – adta hírül az Unian hírügynökség.
A képviselők elfogadták azt a törvényt is, amely lehetővé teszi a Naftogaz vállalat kötelékébe tartozó, 25 százaléknál nagyobb állami tőkerésszel rendelkező eladósodott cégek vagyonának eladását, továbbá megszavaztak a korrupció elleni állami hivatal működési hatékonyságát javítani hivatott két jogszabályt.
 
Az ukrán honatyák igent mondtak a lakossági közműdíjak szabályozásának feltételeit rögzítő törvényre, amely a japán és a német hitel utalásának feltétele volt. 
Vasárnap pedig már arról szóltak a hírek, hogy az európai bank 300 millió dollár hitel jóváhagyását tervezi Ukrajnának, az EBRD erről beszámoló kijevi irodájának a vezetője szerint a támogatás megadásával el akarják kerülni annak a lehetőségét, hogy ellátási gondok merüljenek fel a téli időszakban Ukrajnában.
 
Az EBRD-hitelt a Naftogaz kapná, amely összesen 1 milliárd dolláros külföldi hitelből finanszírozná a földgáz vásárlását, szállítását és tárolását.
 
Szépen gyűlnek a milliárdos tartozások, illetve a jogszabályi biztosítékok, azonban ez még mindig nem elég ahhoz, hogy az Egyesült Államok két cége, a houstoni Frontera Resources, valamint az austini TrailStone megkönyörüljön az ukránokon.
 
Amint arról korábban írtunk, az oroszok 2019-ig bezárólag megszüntetik az Európa irányába, Ukrajnán keresztül történő gázszállítást. Ennek nyilvánvaló módon geopolitikai háttere is van, de valószínűleg Moszkva megunta az ukránok folyamatos tartózásait, illetve a gázkészletek megcsapolását.
 
A Forbes összeállításából kiderül, öt feltételt szabtak a szerepvállaláshoz az újkori, Amerikából érkező gyarmatosítók.
1. Ki kell ütni a földgáz-kereskedelemből a közvetítőket, ezzel is minimalizálva a korrupciós veszteséget.
 
2. Tovább kell erősíteni az oroszokkal szembeni függetlenedést, egyben diverzifikálni kell a beszerzési útvonalakat. Azaz, ha nem orosz, akkor amerikai irányból valósuljon meg a függés.
 
3. Fontos, hogy liberalizálják az ukrán gázpiacot, a lakossági árképzést. Ezt azért tartják fontosnak, mert a többlet bevételnek köszönhetően új projektek finanszírozására lesz lehetőség...
 
4. Új vezetés és új stratégiai irány megszabása a Naftogaz számára.
 
5. Az ukrán gáztörvények harmonizálása az Európai Unió harmadik Energetikai Csomagjával.
Andriy Koroben, a Naftogaz-vezér az első amerikai-ukrán üzleti fórumon ígéretet kapott arra, ha a fenti változások megvalósulnak akkor, minden további nélkül életbe lépnek a szerződések. A Frontera egyébként igen erőteljesen jelen van Kelet-Európában; csak Grúziában mintegy 300 milliárd köbméter földgáz-készlet tartozik az érdekeltségeibe, és akkor még nem szóltunk az országban üzemelő cseppfolyós-gáz (LNG) terminálokról.

Ennek megfelelően Koroben rutinos mozdulatokkal kezdett bele az amerikaiak méltatásába:

A mi szándékainknak megfelelő, éppen ezért nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán olaj- és gázipari szektor reformját. Ezek a változások később vonzóvá tehetik az országot a további nyugati energetikai befektetők előtt, beleértve az ágazat összes részét: az értékesítést, a termelést, a szállítást, illetve a lakossági szolgáltatást. A beruházásokra szükség van, az import-függőség csökkentése, az új munkahelyek teremtése, és az ország energiahatékonyságának javítása érdekében.
Ezek ismerős mondatok, nem igaz?
 
A Nyugat által Ukrajnára kényszerített hitelből amerikai cégek előtt liberalizálják a gázpiacot, de ez elkerülhetetlen volt...