Májusban több mint 600 embert kirúgtak, most mégis toboroznak az iváncsai akkumulátorgyárban

Májusban több mint 600 embert kirúgtak, most mégis toboroznak az iváncsai akkumulátorgyárban

Korábban azzal indokolták a nagy létszámú leépítést, hogy döcög az elektromos autók eladása. Meglepő módon most mégis az állomány bővítése mellett döntött a dél-koreai akkumulátorgyártó.

Májusban attól volt hangos a sajtó, hogy az iváncsai akkugyárat üzemeltető SK Innovation többszáz külföldi munkavállalót ereszt szélnek, mert lecsökkentek a megrendelései – emlékeztetett a Világgazdaság. Úgy tűnik, változott a cég terve, most újra megkezdődött a toborzás – hívta fel a figyelmet a lap.

Az állomány kétharmada külföldi, kölcsönzött munkaerő volt, őket küldték el.

Májusban 609 embert bocsátottak el mindenféle előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül a tesztüzemben működő, iváncsai akkumulátorgyárból.

Akkor kizárólag külföldieket, zömében kirgizeket rúgtak ki, akik közül néhányan bosszúból fekáliával kenték össze a mosdókat.

A cég a leépítést azzal indokolta, hogy „az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet”. A VG információi szerint sokkal inkább az történt, hogy nem volt szükség új munkatársakra a megrendelések pangása miatt.

Meglepő fordulat: június végén újrakezdődött a toborzás.

Munkaerőtoborzás céljából hozták létre korábban az „SK On Hungary Iváncsa toborzás” nevű privát facebook-csoportot. Egy péntek reggel megjelent új bejegyzésben arról lehetett olvasni, hogy júliusban folytatódnak az állástájékoztatók Dunaújvárosban, a honlapon, a nyitott pozíciók közt pedig legalább kéttucatnyi álláshirdetést találni.

(Címlapkép: Az SK On Hungary komáromi akkumulátorgyára. Béli Balázs/Alfahír)