Már ötödik hónapja csökkennek a nagykereskedelmi árak Németországban

Már ötödik hónapja csökkennek a nagykereskedelmi árak Németországban

A német nagyker árak 2,7 százalékkal estek tavalyhoz képest augusztusban, az infláció is 6,1 százalékra lassult, miközben hazánkban 16,4 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek az egy évvel korábbiakhoz mérve, havi összevetésben viszont nőttek augusztusban - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis kedden.

Az MTI beszámolója alapján augusztusban a német nagykereskedelmi árak 2,7 százalékkal estek tavaly augusztushoz képest, miután júliusban 2,8 százalékos csökkenést mértek.

Augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.

A múlt hónapban 0,2 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak, miután júliusban 0,2 százalékos csökkenést mértek júniushoz képest. Szakértői várakozások átlagában 0,1 százalékos havi csökkenés szerepelt augusztusra.

Arra is kitértek, hogy a nagykereskedelmi árak tavaly átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg az előző évit Németországban. A Destatis azt is ismertette, hogy Németországban az infláció, azaz a fogyasztói árak éves növekedése 6,1 százalékra lassult augusztusban a júliusi 6,2 százalékról.

Az infláció tavaly éves átlagban 7,9 százalék volt Németországban, ezt történelmi rekordként tartják számon, mivel több mint a duplája lett az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak. Idén májusra viszont enyhült az infláció, így a német fogyasztói árak 6,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz mérten. Ehhez képest Magyarországon akkor még 21,5 százalékon állt az infláció, ami három és félszer magasabb drágulási ütemet jelent.

A KSH legutóbb közölt adatai szerint hazánkban augusztusban 16,4 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, ez azonban még továbbra is cammogva közelíti az egyszámjegyű inflációs célt. Az élelmiszerek egyelőre szintén viszonylag jelentős, 19,5 százalékos drágulást mutattak, akárcsak a rendre emelkedő üzemanyagok ára, ami 31,1 százalékkal nőtt, és annak még további drágulását vetítik előre.

(Címlapkép: Unsplash)