Már szinte kinőtte Mohácsot a busójárás

Idén is százezer körüli érdeklődő lehetett kíváncsi a hagyományos mohácsi busójárásra, és rekord mennyiségű maszkos szörny vonult végig a városon. 

A legnagyobb hazai télűző ünnepség, a busójárás fő napján, vasárnap már alig lehetett elférni a lakosságszámához képest ötször annyi turistát vonzó Mohácson. Nem véletlen, hiszen egy különleges és felettébb őrült szokásról van szó, amelyet nehéz is írásban átadni, látni kell. Az idei évről még nincsenek pontos adatok, de tavaly százezren voltak kíváncsiak a busókra, a bolondos járműveikre és a sokác lányokra. 
 
Az viszont biztos, hogy Farsangvasárnapon rekord mennyiségű, mintegy ezeregyszáz busó vonult végig a Kóló tértől a Széchenyi térig, miután természetesen hagyományos módon néhányan áteveztek a Dunán, és ezzel megkezdődött a rendezvény leglátványosabb szakasza. Igaz, a helyiek már csütörtöktől, Kisfarsangtól megkezdték a programokat, amelyeknek csak Húshagyókedden lesz vége. Az azonban tény, hogy a legtöbb turistát a vasárnapi programok vonzzák, bár egyre inkább ajánljuk mi is azt, hogy aki autentikusabban szeretné kiélvezni a busójárást, az érkezzen inkább csak kedden, hiszen jóformán ugyanazokat a programokat láthatja, viszont sokkal kisebb tömegben. 
 
Mi tavalyhoz hasonlóan idén is megbirkóztunk a vasárnapi nappal, és a hatalmas tömeg ellenére is meg tudtuk nézni a dunai evezést, amely a törökök kiűzésének legendáját idézi fel, a látványos vonulást, majd a máglyagyújtást és az azt követő táncőrületet. 
 
Abban megegyeztünk az alábbi képeket a rendelkezésünkre bocsátó Daily News Hungary fotóriporterével, hogy szívesen megnéztük volna a busójárást hosszú évekkel ezelőtt is, amikor még nem volt ennyire felkapott turisztikai látványosság. Igaz, akkor talán nem is úsztuk meg volna annyival, hogy minden lányt elrabolnak egy-egy "táncra" a maszkos rémek, vagy hogy hamuval és liszttel kenik őket össze, ugyanis az öreg mohácsiak elmondása alapján régebben jellemzőek voltak a különböző "leszámolások" is a maszkok takarásában. Ezért volt minden rendes busónál otthon két-három álarc, hogy ha az egyikben elkövetett valamit, akkor másnap egy másikat felvéve ne legyen felismerhető.
 
Ma már mindettől nem kell tartani, de aki csinos nővel érkezik, készüljön fel, hogy népszerű lesz a mátkája (de baja nem fog esni, ettől természetesen nem kell tartani, hiszen ez csak játék, nem úgy, mint Kölnben). Ha pedig jóképű fiatalemberről van szó, akkor csak bírja hidegvérrel a sokác lányok lefátyolozott pillantásait! Érdemes több napra menni egyébként, mert a hajnalig tartó mulatságoktól soha nem zárkóznak el (természetesen csak a hidegre való tekintettel) a pálinka semmilyen formáját el nem utasító busók.