Márki-Zay Péter: Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján csak gyalogok és vezérek vannak

Márki-Zay Péter: Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján csak gyalogok és vezérek vannak

A Műegyetem rakparton sokezres tömeg vett részt az Egységben Magyarországért március 15-i ünnepi rendezvényén. Az ellenzéki demonstráción a Himnusz eléneklése után Ullmann Mónika és Nagy Zsolt arra kérte a megjelenteket, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek meg az Ukrajnában dúló háború áldozatairól.

Ezután Polgár Csaba színművész szavalta el Petőfi Sándor forradalmi versét, a Nemzeti dalt, Nagy Zsolt pedig A XIX. század költői című verset. A műsor előtt a felidézték 1989. március 15-ét, amikor Cserhalmi György sorolta fel a 12 pont követelést.

Elsőként Iványi Gábor szólalt fel. A lelkész elmondta, idefelé jövet a rádióban bemondták, hogy a lengyel kormányfő meglátogatja Kijevben Zelenszkijt. Volt még egy hely a vonaton, de Orbán Viktornak más dolga volt. 

Ha vannak itt ukrán barátaink, akkor őket is szeretettel köszöntöm és persze a pedagógusokat. A mostani ünnepen a kokárda mellé a kabátomra kerültek az ukrán zászló színei, mert nincs magyar szabadság a világ szabadsága nélkül. A márciusi ifjakat és a pesti srácokat ma kijevi és harkovi srácoknak nevezzük.

Iványi szerint Orbán Viktor most gatyás békegalambbá vált, amikor azt állítja, hogy aki támogatja az ukrán harcosokat az Oroszország ellensége. A magyar kormány nem állítja le az orosz érdekeket szolgáló üzleteket. 

Ennek a kormánynak egy szava sincs a civil egyesületekhez, akik segítik a menekülteket, miközben az adóellenőreiket küldik ránk. Orbán Viktorék nem a Petőfi által követelt szabad sajtót közvetítik, hanem megint a Moszkvából érkező propagandát. Most megint ki kell mondani: Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés válasszatok

- zárta beszédét Iványi Gábor.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a Fidesz-propaganda az orosz hazugságot terjeszti.

Azt akarják, hogy a jövő generációja ne gondolkozzon kritikusan, közben a Fidesz-elit gyermekei magániskolákban tanulnak. Számomra azok a tanárok, akik sztrájkba léptek, a márciusi ifjak örökösei, akik mindenüket kockáztatták a szabadságért

- mondta Donáth Anna, aki azt követelte, hogy legyen önálló oktatási és egészségügyi miniszter.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány öntudatos polgárok helyett engedelmes bábokat akar látni.

De itt vagyunk és tégláról, téglára építjük újra a jogállamot. Azzal kezdjük, hogy elzárjuk a pénzcsapot és lesújtunk a kezekre! Zavarjuk ki a politikát a hálószobánkból és az óvodákból

- jelentette ki Karácsony Gergely.

Emellett a főpolgármester is szolidaritását fejezte ki a holnap kezdődő pedagógussztrájk tanárai felé.

Jakab Péter azzal kezdte, hogy ami itt zajlik, az a vadkelet.

Gengszterek döntenek mindenről. Április 3-án vesszen a köpcös!

A Jobbik elnöke szerint ez az ország mindig akkor volt sikeres, amikor áldozatokat hoztak. 

A '48-asoknak Széchenyi jutott, nekünk Mészáros Lőrinc

- érzékeltette a különbséget.

Legyünk méltóak 1848 hőseihez, hiszen közöttünk is vannak márciusi ifjak. Ti vagytok azok! A rendvédelmisek, a tanárok, az örökifjú nyugdíjasok, az egészségügyi dolgozók. Évente 30 ezren halnak meg a várólisták miatt. A lopott pénzt talán vissza tudjuk majd adni az országnak, de a halálos áldozatokat nem. Ezért ezt soha nem megbocsájtom meg a Fidesznek. Elég volt a Fidesz egyhangúságából, hogy 12 éve egy ember dönthet mindenről. Putyin vagy Európa? Háború vagy béke? Kelet vagy Nyugat, ez a kérdés válasszatok! 

A Jobbik elnöke egységbe hívott mindenkit, mert mint fogalmazott, nem elég ha pártok fognak össze. A rendszert kell leváltani.

Április 3-án vesszen a maffiakormány, vesszen a Fidesz

- zárta beszédét a Jobbik elnöke.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a földtörvény eltörlését követelte.

Az uniós támogatásokat valóban a gazdák kapják meg! Új földosztást hajtunk végre, a föld azé lesz, aki megműveli és nem azé, akire Orbán Viktor rámutat

- hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Az LMP társelnöke követelte az igazságszolgáltatás és bírói függetlenség visszaállítását.

Enélkül nincs semmiféle demokratikus jogállam. Azonban van esély arra, hogy kormányra kerülve visszaadjuk az igazságszolgáltatás függetlenségét. Elzavarjuk Polt Péter legfőbb ügyészt, és visszaadjuk az embereknek az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

Egy szavazattal meg tudjuk menteni a szabad, élhető jövőnket

- mondta az LMP társelnöke.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy az MNB az áremelkedésért küzd.

A Fidesz 12 éve szándékosan gyengíti a forintot és eljátssza a nemzeti vagyont

- jelentette ki Tóth Bertalan.

Az orosz-ukrán háború kapcsán MSZP társelnöke jelezte, hogy 40 percig volt egy drón a magyar légtérben észrevétlenül.

Szabad ország, szabad egyetem

- kezdte beszédét Dobrev Klára.

A DK EP-képviselője is kitért a szerdára tervezett tanársztrájkra.

A sztrájkoló pedagógusok hősök, akik a megfélemlítés, lejáratás és elhallgattatás ellenére vállalják a harcot a szabad országért, a szabad egyetemért. Arra kérek mindenkit, hogy támogassa a magyar hősöket, támogassa a sztrájkoló tanárokat!

Dobrev Klára szerint nem véletlen, hogy a zsarnoki hatalom először a szabad szótól, a szólás szabadságától akarja megfosztani a népet. Ezután pedig a szabad gondolattól, a tudástól, azaz a gondolkodásunk szabadságától akar megfosztani a zsarnoki hatalom.

Április 3-án csak rajtuk múlik, csak a magyarokon múlik, hogy igenis válasszanak. Európa most vagy soha! - mondta.

"Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok" - kezdte beszédét Donald Tusk, aki felhívta a figyelmet, hogy a lengyelek és a magyarok számára a szolidaritás és a szabadság nem üres jelszavak:

"együtt voltunk 1956 októberében, amikor a lengyel Szolidaritás Mozgalom megszületett, és 1989-ben, amikor mindkét nemzet megszabadította önmagát a szovjetizmustól"

- fogalmazott a lengyel politikus, hozzátéve, a szabadság és a szolidaritás jelszava dübörgött itt, Budapesten is.

Emlékeztetett, tegnap volt Bem József tábornok születésnapja, "és nagyon határozottan szeretném mondani, ha élne, most Önökkel lenne itt" - mondta Tusk.

Úgy látja, a szolidaritás és a szabadság ma szükségesebb, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Szerinte az ukrán földön zajló harcok nem csak az ukrán szuverenitásért vívott küzdelem, a tétje Európa, Lengyelország és Magyarország szabadságáért vívott küzdelmeknek is.

Az Európai Néppárt lengyel elnöke szerint egyetlen tisztességes embernek nem lehet kétsége, melyik oldalra áll ebben a küzdelemben.

"Ezért van az, hogy az április 3-i választások eredménye nemcsak Önöknek, hanem egész Európa és az ukránok számára is fontos."

- mondta, majd hangsúlyozta,

"Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy a leginkább Putyin-párti vélemény alakuljon ki róluk egész Európában."

Tusk úgy véli, ez a háború ukrán földön nemcsak ott zajlik, hanem az egész kontinensen. "Nem hiányzik a világban olyan politikus, aki üzleti vakságból vagy üzleti érdekből ilyenkor is Puytin pártjára áll" - fűzte hozzá.

Nagyon kategorikusan kell kiáltanunk, nem akarjuk Putyint, nem akarjuk, hogy köztünk legyen, hogy Ukrajnában legyen - fogalmazott a lengyel politikus, hozzátéve,

"Putyin Európájában az ő víziója, hogyan nézzen ki egy állam, az az autoriter, cenzúrázott, korrupt állam képe, és annak, amely az erő kultuszát élteti és nem a törvényességét."

Donald Tusk szerint ezért néz Európa reményteljesen az április 3-i választásokra.

Úgy látja, az ukránok a szabad, demokratikus, törvényszerető állam megtartása érdekében ma fegyverrel a kezükben kell, hogy harcoljanak. Míg a mi harcunk a szabad, demokratikus országért szavazólappal történik.

Tusk szólt még a putyini agresszióról, majd a magyar választóknak üzenve kiemelte,

"menjenek az urnákhoz és győzzenek".

Márki-Zay Péter beszédében elmondta, határokon innen és túl, keletre és nyugatra március 15-e ünnep, 1848 óta 174 év telt el. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt feldiézte az ünneppel kapcsolatos emlékeit, de szavai szerint olyanra egyszer sem emlékszik, h valaki megkérdőjelezte volna, hogy a márciusi ifjak voltak a hősök.

Ezután a nép fogalmát hangsúlyozta. Márki-Zay elmondta, magyar az a nép, melynek tagjait 1848-49-ben és 1956-ban szeretettel fogadták menekültként. 

"Jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék voltunk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk"

- fogalmazott, majd emlékeztetett, szerinte harminc évvel a rendszerváltás után immár nem egy nép, hanem egyetlen arc vagyunk, Orbán Viktoré. Egy "egyre fáradó", "minden irányba tekintő arc", aki "népvezérként tetszeleg", jogot formál arra, ki a nemzet része és ki nem - mutatott rá. Szerinte emiatt ítélnek meg ma minket.

Márki-Zay szavai szerint a kormányfő "kisstílű játszmáit folytatja a világ színpadán, naponta vált barátot és ellenséget. Leszögezte,

"vissza kell szereznünk a nemzet elbitorolt fogalmát. Ismét egy nép, egy nemzet legyünk, s ne kívülállók a saját hazánkban."

Az ellenzéki kormányfőjelölt hangsúlyozta, mi is a nemzet része vagyunk, amelyért '48 hősei a vérüket ontották.

Érdekesség, hogy úgy, mint Orbán Viktoréban, Márki-Zay beszédében is egy sakktáblás hasonlat került elő:

"Ahogy egy sakktáblán nem lehet szétválasztani a fekete és a fehér bábukat, Magyarországon se lehet a narancs és a kék embereket szétválasztani."

"Elfogadhatatlan, hogy az egyik színen csak gyalogok, a másikon csak vezérek vannak."

A szabályokat csak az egyik fél írta, mégis mindenki kénytelen aszerint játszani - világított rá.

Szerinte ezúttal nem külső kényszer, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt választottuk a keletet a nyugat helyett, "önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára".

Márki-Zay úgy látja, a mindent kontrolláló hatalom a propagandájával igyekszik az ellenzékieket elbizonytalanítani, de szerinte soha nem volt ilyen egyszerű a választás.

"Kelettel szemben Európát válasszuk"

- jelentette ki, majd arról is szólt, hogy "mi a sokszínűségünk miatt vagyunk erősek", és hogy több van, ami összeköt, mint ami elválaszt egymástól az ellenzéki táborban.

Egyértelművé tette, "hiszünk egy olyan országban", amely biztonságát a magyar honvédség mellett a NATO és az unió is garantálja.

"Ahol a jog asztalánál mindenki egyformán foglal helyet" 

- utalt Petőfi egykori szavaira, majd a nyugatos, polgári világért az életüket adó márciusi ifjakat említette, szerinte most is ez a világ kell Magyarországra, hogy a kivándoroltak "egy szabad országba térhessenek haza".

Emlékeztetett, hogy Hódmezővásárhelyen társaival bebizonyították, nem minden poltikus lop. Felidézte azt is, hogy 57 százalékkal váltotta le az összefogással a kormánypártot négy éve, majd 2019-ben ismét ugyanígy lett polgármester, "ellenzéki kétharmaddal". Az előválasztáson pedig végül ő győzött, ismét "csodák csodájára" 57 százalékkal.

Kijelentette, őt nem törik le a közvélemény-kutatások, azt ugyan még egyszer sem nyert, de választást egyszer sem vesztett el - érvelt Márki-Zay, aki azt is hangoztatta,

"ha mindannyian meggyőznek három embert három hét alatt, kétharmaddal válthatuk le az Orbán-kormányt. 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint most az "áprilisi ifjak" segíthetnek ebben. "Abból a mély gödörből, ahova Orbán Viktor juttatta ezt az országot, a kiút nem jobbra van, nem balra, hanem csak felfelé!" - zárta beszédét Márki-Zay Péter.

Március 15. - Kormányváltó Nagygyűlés

A hatalom a népé! - Kormányváltó nagygyűlés a Műegyetem rakparton. Kövesse élőben az Egységben Magyarországért március 15-i rendezvényét!

Az Egységben Magyarországért rendezvényének végén Márki-Zay Péter, a pártelnökök és a 106 egyéni jelölt a színpadon együtt köszöntötték az egybegyűlteket.