Márki-Zay szerint is véletlen lehet, hogy amerikai útja egybeesik Orbánéval

Márki-Zay szerint is véletlen lehet, hogy amerikai útja egybeesik Orbánéval

A napokban az egész magyar sajtóban cikkeztek arról, hogy Orbán Viktor mellett Márki-Zay Péter és Kész Zoltán is kirándulni megy az Egyesült Államokba. Míg a magyar miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök meghívására utazik május 13-i hivatalos találkozójukra Washingtonba, addig a két ellenzéki politikus az amerikai külügyminisztériumba mehet beszélgetni és szétnézni.

Márki-Zay Péter pénteken töltött fel a Facebook-oldalára egy képet, amelyen a repülőtéren áll indulásra készen, a bejegyzésében azt írta:

„az Egyesült Államok Külügyminisztériumának képviselőivel, helyi szervezetekkel és mindkét párt politikusaival. Különösen fontosak lesznek a találkozók a magyar diaszpóra szervezeteivel és tagjaival, akikkel a demokrácia értékeinek kölcsönös elfogadása mellett még egy dolog összeköt, s ez a haza szeretete. Reméljük a találkozó gyümölcsöző lesz Hódmezővásárhely, Magyarország és a Mozgalom számára is!”

A pénteken megjelent Magyar Hangnak adott interjújában is kérdezték amerikai kirándulásáról, de lényegében megismételte azt, amit a Facebook-oldalán is megírt. Azzal kapcsolatban, hogy véletlen egybeesés-e amerikai kirándulásuk és Orbán Viktor találkozója Donald Trumppal, úgy fogalmazott:

„Vannak a diplomáciában véletlen dolgok, akár ez az egybeesés is az lehet.”

Ugyanakkor megjegyezte: 

„elnöktől függetlenül az amerikai diplomácia nagyon is tudatosan végzi a dolgát, s nem egyszer fordult elő a történelem során, hogy így vagy úgy burkolt üzenetet küld a megfelelő helyre.”