Márki-Zay Péter elindul az ellenzéki előválasztáson, de Karácsony Gergelyt is szívesen támogatná

Márki-Zay Péter elindul az ellenzéki előválasztáson, de Karácsony Gergelyt is szívesen támogatná

Hódmezővásárhely polgármestere kedden az ATV-ben jelentette be, hogy kötelességének érzi megmérettetni magát az ellenzéki kormányfő-jelöltek közti előválasztáson.

Márki-Zay Péter az Azonnalinak ezzel kapcsolatban adott interjújában azt mondta, különösebben nem szeretne miniszterelnök lenni, de szerinte mindenkinek kötelessége indulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre.

„Nekem tényleg nincs ilyen ambícióm, de hozzá kell tenni, hogy ez nem egy díjlovaglás lesz: itt arról van szó, hogy aki elindul miniszterelnöknek, az a nyakába húz egy lejárató kampányt, bár én ezt már két éve egyébként is kapom.”

- fogalmazott, majd arról beszélt, hogy Jakab Pétert és Vona Gábort, valamint a DK részéről Dobrev Klárát is sokan támogatják. A polgármester biztos abban, hogy minden pártnak lesznek jelöltjei, de szerinte csak az a fontos, hogy ne a 2022-es választáskor legyen ez eldöntve, mert akkor Orbán Viktor fog nyerni.

Márki szerint 2021 ősze, szeptember vége vagy október eleje ideális időpont lehetne egy előválasztásra. Mint mondta, a siker receptje Hódmezővásárhelyen is az volt, hogy a Jobbik és az MSZP támogatott egy kiábrándult fideszest. Ez nem ideológiai kérdés, nemzeti minimumprogramot kell megvalósítania az Orbán Viktor utáni magyar kormánynak – fogalmazott.

„Ezt az országot vissza kell terelni a keresztény nyugati kultúrába a kipcsak iszlamista korrupt diktátor-szemléletből”

- mondta Márki-Zay, hozzátéve, véleménye szerint egy jobbközép beállítottságú, vidéki civil polgármester lenne az ideális ellenzéki jelölt Orbán Viktor leváltására.

Karácsony Gergely főpolgármestert szintén esélyes jelöltként tartják számon, vele kapcsolatban Márki-Zay Péter azt mondta, Karácsony mindig nagyon szerényen visszautasítja a jelölést, ő viszont mindig kapacitálja erre, mert aki a legesélyesebb erre a pozícióra, az nem teheti meg, hogy ne induljon el. Jelezte azt is, ha a többség őt választja meg, akkor támogatni fogja az indulásban.