Medián: Márki-Zay a fiatalokat is elvesztette a kampány végére

Medián: Márki-Zay a fiatalokat is elvesztette a kampány végére

A miniszterelnöki alkalmasságot tekintve a legnagyobb veszteség a fiatalok körében érte Márki-Zay Pétert, akit Orbán Viktor ebben a korcsoportban is megelőzött.

A Medián március 24-e és 26-a között a választási szándékok és egyéb politikai kérdések mellett rákérdezett a miniszterelnök-jelöltek megítélésére is. Eszerint a miniszterelnöki alkalmasságot tekintve a legnagyobb veszteség a fiatalok körében érte Márki-Zay Pétert, akit Orbán Viktor ebben a korcsoportban is megelőzött - ismertette az adatokat a HVG.

A többi szavazói körben is hasonlóan alakultak a tendenciák: miközben a kormánypárti szavazók egyöntetűen sorakoztak fel a kormányfő mögött, addig az ellenzéki összefogás szavazói jóval megosztottabbak voltak, emellett pedig még a bizonytalan és a kispárti szavazók is lényegesen magasabb átlagos pontszámot adtak Orbánnak, mint kihívójának.

Arra is rákérdezett a Medián, hogy melyik politikust szerették volna-e miniszterelnöknek a választásokat követően a választópolgárok. Itt is komoly volt Orbán előnye a szavazókorú népesség körében. Árulkodó, hogy még a hatpárti ellenzék szavazóinak 12 százaléka is bizonytalan volt a kérdésben vagy egyenesen Orbánt választotta. A bizonytalanok, illetve a két kispárt támogatói között itt is jelentős volt Orbán fölénye.