Új pártot alapítana Márki-Zay Péter

Új pártot alapítana Márki-Zay Péter

A Telex értesülései alapján a parlamenti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje - saját állítása szerint - új, konzervatív, jobbközép párt építésébe kezdett.  Márki-Zay Péter szerint az új párthoz Pálinkás József ÚVP-je és Gémesi György Új Kezdete mellett a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ korábbi ismert arcai csatlakozhatnak, de a volt jobbikos Bencsik Jánossal is tárgyal a hódmezővásárhelyi polgármester.

Ha a hat párt belemegy, akkor már jövőre saját parlamenti frakciója lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek és az Európai Néppártban is nyitottak felé. 

Még nincs meg az új formáció neve, de több ötlet is van

- mondta a Telexnek Márki-Zay Péter, amikor az új pártról kérdezték.

Reményei szerint januárra sikerül megállapodni a partnerekkel az együttműködés részleteiről, úgymint az alapszabályról, a névről és a szervezeti működésről. A párt vezetőjét a tagság választja majd, de az biztos, hogy az első időszakban nem Márki-Zay Péter lesz az, mert ő csak a jövő áprilisi választás után csatlakozna a formációhoz.

Miniszterelnök-jelöltként mindenképp szeretnék pártfüggetlen maradni a választásokig, de fontosnak tartom, hogy a szellemi hazámnak tekinthető konzervatív, jobbközép, európai néppártnak is legyen képviselete a parlamentben”

– mondta Márki-Zay Péter a Telexnek hozzá zéve, hogy ő most mind a hat pártot szeretné egyformán képviselni, ettől függetlenül minden segítséget megad az új párt létrehozásához.

A lap több ismert nevet felsorolt, akik benne lehetnek a még névtelen pártban. Ilyen Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár, vagy Herényi Károly, a néhai MDF valahai szóvivője is.

A Telex megjegyzi, hogy az előválasztáson párttámogatás nélkül indult miniszterelnök-jelölt nemegyszer nyíltan kritizálta a hat szervező párt megállapodásait. Aztán meglepetésre legyőzte a pártjelölteket, és a népszerűséget meglovagolva előállt az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót is a jobboldali, konzervatív képviselőknek. Ezzel alaposan átírná az előválasztást szervező hat ellenzéki párt eredeti elképzelését, a közös listáról szóló tárgyalás egyik sarokpontja, hogy engednek-e a pártok a miniszterelnök-jelöltnek ebben a kérdésben.

Ha belemegy a hat párt, a Pálinkás-féle Új Világ Néppárt adja a frakció alapját (frakciót csak párt alapíthat), és két irányból csatlakozhatnak képviselők. Vagy a közös listára kerülnek fel azok, akiket Márki-Zay Péter szeretne bejuttatni, vagy a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyéni körzetekben győztes civil jelöltjei csatlakozhatnak majd az új frakcióhoz. Az utóbbi annyiban bonyolultabb lenne, hogy a jelölteknek az előválasztás előtt nyilatkozniuk kellett, győzelmük esetén melyik frakcióba ülnek, ezeket a megállapodásokat kellene most felülírni.