Más liga: 8,5-ről 6,9 százalékra enyhült az euróövezeti infláció éves szinten

Más liga: 8,5-ről 6,9 százalékra enyhült az euróövezeti infláció éves szinten

Eközben hazánkban még februárban is 25 százalék feletti inflációt mértek.

A vártnál nagyobb mértékben mérséklődött márciusban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.

Az Eurostat előzetes adatairól beszámoló MTI azt írja,

márciusban 6,9 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a februári 8,5 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt.

Az elemzői várakozások átlagában 7,1 százalék szerepelt márciusra.

Az euróövezetben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban februárhoz képest, amikor kisebb, 0,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az éves árindex növekedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágulása járult hozzá: 15,4 százalék volt az emelkedés a februári 15 százalék után. A nem energiaipari cikkek drágulása 6,6 százalékra lassult éves szinten a februári 6,8 százalékról, ugyanakkor a szolgáltatásoké 5 százalékra gyorsult márciusban a februári 4,8 százalékról. Az energiaárak 0,9 százalékkal csökkentek tavaly márciussal összevetve, míg februárban még 13,7 százalék volt az éves szintű emelkedés. Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,7 százalék volt márciusban a februári 5,6 százalék után.

Jellemző, hogy Magyarország láthatóan más ligában játszik, idehaza ugyanis már az a minimális enyhülés is örömtelinek számít, hogy a KSH februárban 25,4 százalékos inflációt mért a januári 25,7 százalék után; bár ezzel továbbra is Európa-bajnokok vagyunk a drágulásban.