Berlusconi inkább liberális jobboldalt építene

Berlusconi inkább liberális jobboldalt építene

Matteo Salvini csúnyán benézte, amikor szétrobbantotta a koalíciós kormányzást abban a reményben, hogy egy előrehozott választáson a Lega győzelmet arathat. Ebből végül annyi jött össze, hogy saját magát és pártját kivezette a hatalomból, miközben baloldali szövetség jött létre:

Salvini elszámolta magát, nélküle állapodtak meg a kormánykoalícióról

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz - jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában. Di Maio erről azután beszélt, hogy Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta.

Salvini szétverte a jobboldalt is

Az Azonnali írja, hogy korábban az olasz jobboldal egységes blokkot alkotott, 2018 márciusában koalícióban indult például Berlusconi, a Lega és a neofasiszták is. Salvini 2018 nyarán a jobbközép oldal helyett a balpopulista Öt Csillagot választotta hatalmi vágyainak elérése érdekében, Berlusconi ezen kiakadt, gyakorlatilag árulásnak tartotta, szerinte az M5S politikusai "rosszabbak, mint a kommunisták".

Berlusconi és Salvini között nem csak itt volt ellentét, elmaradtak a Lega által ígért neoliberális reformok, a veterán olasz nem gyűlüli annyira a menekülteket, mint Salvini, és Európa iránt is elkötelezettebb a Forza Italia.

Berlusconit érthetően felbosszantotta az is, hogy Salvini addig manőverezett, amíg a jobb helyett a baloldal kezébe adta a kormányzást. Szerinte ezzel "ki lett szolgáltatva az ország a baloldalnak".

A neofasiszták is távolodni látszanak Salvinitől, legalábbis erre utal, hogy az új Conte-kormány beiktatása alatt tüntetnek majd Rómában, a Lega nélkül. Utóbbiak október 19-én demonstrálnak, de ezen sem a neofasiszták, sem Berlusconiék nem vesznek részt, tehát úgy tűnik, hogy vége a jobboldali egységnek.

Stefano Parisi, a befolyásos Iparkamara, a Confindustria volt vezetője úgy fogalmazott, hogy

"Salvini sohasem volt és sohasem lesz a jobbközép vezére."

Silvio Berlusconi pedig már másban gondolkodik:

"a jobboldal, amit be akarunk indítani, európai, atlantista, keresztény és liberális lesz."