Salvini szerint az olasz kormány ismét letolta a gatyáját

Salvini szerint az olasz kormány ismét letolta a gatyáját

Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője, volt belügyminiszter arra a hírre reagált így közösségi oldalán, hogy az Ocean Viking civil segélyhajó engedélyt kapott a Szicília szigetén való kikötésre, fedélzetén 104 bevándorlóval és menekülttel.

Tavaly óta Málta és Olaszország többször is megtagadta a bevándorlók partra szállásának engedélyezését, amennyiben más uniós országok nem egyeznek bele egy részük befogadásába.

Az olasz belügyminisztérium keddi közleménye szerint a Szicília délkeleti részén fekvő Pozallo kikötőjébe befutó hajó fedélzetén lévő emberek közül azonban hetvenet Franciaország, illetve Németország vesz majd át.

Az SOS Méditerannée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által üzemeltetett Ocean Viking október 18-án vette a fedélzetére a tengeren észak felé tartó embereket mintegy 90 kilométerre a líbiai partoktól. A két segélyszervezet az elmúlt napokban több alkalommal is kérte az olasz és a máltai hatóságokat, hogy engedélyezzék a fedélzeten lévők partra szállítását. A hajó kikötését a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) politikusai is követelték, miután az már 11 napja várakozott.

Mivel a hajó által korábban Olaszországban partra tett menekülteket az ígéretek ellenére a mai napig sem szállították át az önkéntes befogadónak jelentkező EU- tagállamokba Salvini a hajó kikötésére úgy reagált, hogy

"az olasz kormány ismét letolta a gatyáját, és ismét szívességet tett az NGO-knak, amelyek az embercsempészeket bátorítják."

A politikus a belügyminisztérium adataira hivatkozva közölte, hogy az új kormány megalakulása óta szeptemberben 2498, októberben 1854 migráns érkezett az olaszországi partokra. Azaz az elmúlt két hónapban megközelítőleg annyi, mint az év első nyolc hónapjában összesen.