Ismét nem enged be a Fidesz ellenzéki jelöltet a Médiatanácsba

Ismét nem enged be a Fidesz ellenzéki jelöltet a Médiatanácsba

Ülésezett a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság, mert a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére az Országgyűlésnek új tagot kellene választania. A további jelölési folyamatban azonban a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai nem vesznek részt - írják a pártok (Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös közleményükben.

Ennek okaként említik, hogy a keddi ülésen kiderült: a Fidesz továbbra sem hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani. Emlékeztetnek rá, hogy 2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete. Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotniuk, hogy ha csak egyetlen személyt jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudják közösen előterjeszteni.

A mai ülésen, amelyet megfelelő előkészítés nélkül hívott össze a bizottság fideszes elnöke, Halász János, ugyanezt a személyt, Dr. Silhavy Mátét javasolták és támogatták a szavazáson az ellenzéki tagok, a Fideszesek viszont nem támogatták. A Fidesz nem állított jelöltet, ezért a bizottságot ismételten összehívják azért, hogy már kétharmaddal is lehessen tagot jelölni. Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak - teszik hozzá.