Megbukott a népszavazás, de a Fidesz elsöprő győzelmet ünnepel

Úgy tűnik, hogy a Fidesz eredményváróján párhuzamos valóságban élnek és hatalmas győzelemről beszélnek.

Nézzük mit mondott Semjén Zsolt:

A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten.

A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának.

Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és a keresztény alapon "a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz".

Politikailag érvényes

Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot - közölte Gulyás Gergely a nap folyamán, mikor már világosan látszott, hogy a referendum nem lesz érvényes.

Az eredményt követően Gulyás úgy fogalmazott, hogy a mai nap elsöprő győzelem mindazok számára, akik hisznek abban, hogy az erős Európa alapjai az erős nemzetállamok lesznek, és elsöprő győzelem azoknak is, akik hisznek a demokráciában.

A Fidesz alelnöke elmondta: az exitpollok alapján több NEM szavazat érkezett, mint ahányan 2003-ban az ország unióba való belépése mellett szavaztak.
 
A Fidesz az exitpollok alapján arra számít, hogy a végleges részvétel 45% körül alakul majd, a szavazatoknak pedig kevesebb mint 5%-a lesz érvénytelen.
 
Az ellenzék szerint a kudarcot követően Orbánnak le kell mondania.

39,88 százalék adta le voksát 17:30-ig - egyre kilátástalanabb az érvényességi küszöb elérése

Most már Győr-Moson-Sopron megye a legaktívabb a maga 46,57 százalékával, a sereghajtó Budapest (34,90 százalék) egyre jobban lemarad a második leggyengébb Baranya megyétől (37,17 százalék). Érdekes fordulat, hogy amíg míg 13 és 15 óra között 574.580 fő szavazott, addig az utolsó két és fél órában 736 729-en járultak az urnákhoz.