Megérte a hazafias nyomásgyakorlás: megújul a Szent László-kilátó és -kápolna

Csak egy kicsit noszogatnia kellett a vármegyéseknek a baloldali támogatással nyert polgármestert. 

Népszerű turisztikai látványosság és zarándokhely a mogyoródi Szent László-kilátó és -kápolna, amelyet még Makovecz Imre tervezett. A Somlyó-hegy ékességét közadakozásból valósították meg magánterületen, amely később önkormányzati hatáskör alá került.
 
Részben a faszerkezetek tulajdonságai miatt, részben pedig a lelketlen vandálok károkozása okán az elmúlt években egyre siralmasabb állapotba került a kilátó és a gyönyörű Szent László szoborral ékesített kápolna. A rongálások hatására aztán el is kellett zárni a lovagkirályunk dicsőségének emléket állító épületet.
 
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom évek óta megrendezi az Attila-védvonal emléktúrát, amely érinti a kápolnát, így a HVIM gödöllői és budapesti tagszervezetének tagjai úgy döntöttek, hogy nem várnak senkire, és saját kezükkel, saját erejükből teszik rendbe az épületet. Ebben segítségükre volt Gyuricza László (Papica) is, a Magyar Bozótmíves Egyesület elnöke, aki az önkormányzattól a kulcsot elkérve lehetőséget teremtett a munkálatok megkezdéséhez. 
 
Végül aztán kalandosabbra sikerült az önkénteskedés, mert végül egy szűk szellőzőn keresztül kellett leereszkedniük (a munkálatok leírása részletesebben és képekkel ide kattintva elérhető). Míg bent folytak a munkálatok, addig a kilátó környezetére is gondot fordítottak. Egészen remek munkát végeztek a vármegyés fiúk és lányok, csakhogy ez nem váltotta ki az önkormányzat tetszését. 
 
Egészen konkrétan feljelentették őket, amivel egy helyszíni egyeztetésen szembesültek. Mint megtudták, "illetéktelenül" hatoltak be rendet tenni, bár a HVIM-esek állítása szerint mindezt egy helyi önkormányzati képviselő beleegyezésével tették. 
 

Se kilátó, se emléktábla

A baloldali támogatással, de függetlenként a polgármesteri székbe kerülő településvezetőről, Paulovics Gézáról egyébként írtunk mi már, amikor is egy trianoni emléktáblát akart levetetni, amelynek a kihelyezését egyébként még képviselőként ő is megszavazta. Szóval róla van szó. 
Na de kanyarodjunk is vissza napjainkba: a vármegyések ugyanis nem hagyták annyiban a dolgot. Közérdekű adatigényléssel és némi oknyomozással helyeztek nyomást a polgármesterre, akivel tudatták azt is, hogy eszük ágában sincs meghunyászkodni. Az eredmény pedig innentől kezdve borítékolható volt: Paulovics úgy döntött, hogy csak megkezdik mielőbb a kilátó és kápolna rendbe tételét. 
 
Persze a polgármester szerint nem azért, mert "kiabáltak a jobbikosok". Na persze, nem azért. A lényeg, hogy remélhetőleg tartósan megmarad a kápolna és a kilátó, sok turistának és zarándoknak fog még testi-lelki feltöltődésre okot adni. Az ellenállás pedig sokszor meghozza a gyümölcsét.