Meghátrálnak: Andrew G. Vajna láthatatlanná tette a TV2 megvásárlásának részleteit

Andy Vajna kormánybiztosnak amúgy is előbb száradna le a keze, mintsem egy forint közpénzre rátegye a mancsát.

Ahogy azt az elmúlt másfél évben azt a honi sajtó alaposan szétszedte, Andrew G. Vajna kormánybiztos - aki a 2016-os Befolyás-barométer szerint Magyarország 5. legbefolyásosabb személye - az Eximbanktól 6,7 milliárd forintnyi közpénzt kapott a TV2 megvásárlására. Az üzlet megköttetett, a csatornából pedig a kereskedelmi televíziózás honi történetének talán legbűzösebb pöcegödrét sikerült varázsolni a kormányközeli nagymenőnek.

Sneider Tamást azonban mindez szemlátomást nem hagyta nyugodni. A legnagyobb ellenzéki párt politikusa egyebek mellett olyan dolgokról kezdett érdeklődni, mint pl. a hitel felvételekor a kormánybiztos rendelkezésére álló önerő nagysága, a hitel futamideje, a törlesztés megkezdésének időpontja, összege, továbbá fizetésképtelenség esetén a garancia- és kezességvállalás módja, vagy éppen a hitel kihelyezésével kapcsolatos szakmai szempontok. Nem beszélve arról a nem elhanyagolható tényről, miszerint a hitelből finanszírozott propaganda csatorna teljes nyeresége és bevételei nagy része is Romániába vándorol, lévén annak csatornái keleti szomszédunknál lettek bejegyezve.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aztán megnyugtató választ adott.

Az Eximbank szigorú jogszabályok alapján dönt a hitelkihelyezéséről

az említett hitelkihelyezés pedig közpénzt nem érintett. Átgondoltuk, hogy akkor miről is lehet szó, és az alábbi következtetésre jutottunk:

A teljes hazai sajtó másfél éve rágalmazza szegény Vajna kormánybiztost, akinek előbb száradna le a keze, mintsem egy forint közpénzre is úgy tegye rá a Rolex órával ékesített mancsát, ahogy arra egyébként nincs lehetősége hazánk bármely törvénytisztelő honfiának vagy éppen honleányának.

Aztán - még jóval azelőtt, hogy kétségeink merültek volna fel - öles címszavakkal hozza a történetesen kormányközeli Világgazdaság a csodát:

Visszafizette a TV2 az eximes hitelt!

Kereskedelmi bank finanszírozza tovább a tévét. Mindezt persze nem most és lóhalálában, hanem még ööö...izé... szóval még decemberben. Csak most tudta meg a Világgazdaság. Tetszenek érteni? Igen, lecserélte az összes hitelt, aminek önmagában is vannak költségei, de nyilván sorban álltak a kereskedelmi bankok, hogy az Exim "versenyképességet javító belföldi befektetési hitelénél" jóval kedvezőbb konstrukciókkal kínáljanak hitelszerződést.

Isten lássa lelkünk, nyilván bennünk lehet a hiba, de nem lehet, hogy az urak a közpénzek törvénytelen, minimum bicskanyitogató módon történő igénybevételének részleteit szerették volna elrejteni a kíváncsiskodók elől?