Megint lyukra futott a Habony-művek! Óriási kamu a jobbikos offshore-botrány

Hatalmas, a pártot elsöprő botrányt vizionáltak, a  történet azonban meglehetősen gyengére sikeredett.

A Ripost már napokkal ezelőtt próbálta sejtetni, hogy óriási botrány van kirobbanóban, titokzatos offshore-ügyről cikkeztek, melybe véleményük szerint bele fog fulladni az egyik parlamenti párt.
 
A bombahírnek hitt infót aztán a TV2 robbantotta: beszámoltak róla, hogy a Jobbiktól több megbízást kapó Iránytű Intézet vezetőjének, Forrai Richárdnak és barátjának, Debreczeni Zoltánnak több közös cége is volt. Az egyik ilyen vállalkozás, a D-D Consulting kézbesítési megbízottja egy dominikai adóparadicsomban bejegyzett offshore cég, a Panda Investments Ltd. A TV2 riportja szerint a Panda Investment Ltd. tulajdonában állt az a Global Homes Group Kft., melynek ügyvezetője szintén Debreczeni Zoltán.
 
Ennyi a történet, ami a Ripost.hu nevű bulvárportál szerint padlóra küldheti a Jobbikot, a "lavina elsodorhatja az egész pártot". Nem finomkodnak újabb írásukban sem, ahol "valóságos céghálónak" nevezik a fentieket.
 
Az Alfahír azonban úgy tudja, az eleve nem túl erős történet egyébként is gyenge lábakon áll:
 
Forrai Richárd már 2011-ben eladta a D-D Consulting Kft.-ben birtokolt üzletrészét. A cég egyébként adószakértéssel, székhelyszolgáltatással foglalkozik, soha nem számlázott a Jobbiknak, hiszen semmilyen kapcsolatban nem álltak a párttal.
 
A D-D mostani tulajdonosát, Debreczenit az egyik ügyfele megbízta a külföldi ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Global Homes Group Kft. ügyvezetésével egy szolgáltatás keretében a tavalyi évben. Ennek a cégnek volt korábbi tulajdonosa az említett offshore-cég, a Panda Investments.
 
A fideszes médiában említett D-D Consulting Kft.-vel a Jobbik nem állt és nem áll szerződéses viszonyban. A nyilvános cégadatokból az is kiderül, hogy Forrai Richárd 2011 óta nem tulajdonosa ennek a Kft.-nek. Sőt, az is nyilvános, hogy a céget Magyarországon jegyezték be, tevékenységét itthon végzi, tulajdonosi szerkezete átlátható, hiszen egyetlen magánszemély tulajdonában áll, a nyilvános mérlegbeszámolókból pedig az is kitűnik, hogy adófizetési kötelezettségét szintén Magyarországon teljesíti. Röviden: az offshore egyik ismérvének sem felel meg.
 
 
A Jobbik közleményt adott ki, melyben megerősítik a cikkünkben leírtakat.
 
"A valóság az, hogy a Jobbik mögött nem állnak offshore-lovagok, az a XX. század leszerepelt pártjainak, a Fidesznek (Horváth Zsolt, Kerényi János, Andy Vajna) és az MSZP-nek (Boldvai László) a jellemzője. Emlékezetes, a Fidesz politikusai nem merték aláírni azt a nyilatkozatot, melyben kijelentik, hogy nincs offshore érdekeltségük"
 
- fogalmaznak.
 
Mint írják, a Jobbik nem kívánja befolyásolni, hogy magánszemélyek magánvállalkozásai kivel és milyen jogszerű szerződéses viszonyban állnak, a szocializmusra volt jellemző, hogy a kormányzó állampárt és médiája befolyásolhatta azt. Az ellenzéki párt szerint jellemző, hogy a Fidesz médiája most éppen ezt a gyakorlatot hozza vissza. A Jobbik jogi úton kíván elégtételt venni a hazugságok miatt.