Meglopják Varga Mihályt!

Mégpedig 170 milliárd forinttal! A tolvaj neve pedig Lázár János!

Napok óta azon töpreng, gondolkodik és spekulál a közgazdasági szakma az interneten, miről is szólhat az államháztartási törvény módosítása. A portfolio.hu-nak is azt válaszolta az illetékes szaktárca, hogy semmi jogosítványt nem vesznek el sem az Országgyűléstől, sem a Költségvetési Tanácstól. Ez igaz is! Látszólag mindössze arról van szó, hogy kötelezettséget lehet vállalni olyan összegre, melynek fedezete csak később áll rendelkezésre.

Az ördög a részletekben lakozik, tessék elolvasni az apró betűs részt is, és még sok ilyen klisé van. Ami igaz. Ugyanis a lényeg nem az újonnan beiktatandó normaszövegben van, hanem az úgynevezett jogtechnikai módosításokban. Mégpedig itt: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (…) 21. § (6) bekezdésében az „az államháztartásért felelős miniszter előterjesztése alapján” szövegrész helyébe az „a 33. § (2) bekezdése szerint,” szöveg, (…) lép. Jelentéktelen módosítás – véli az ember gyereke.

Pedig igen jelentős politikai átrendeződés és ellentét szűrhető le belőle a Fidesz-kormányon belül. A változásra szánt törvényhely ugyanis a költségvetésben levő tartalékok, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalék, valamint az Országvédelmi Alap felhasználásáról szólnak. Amelyek együttes összege 170 milliárd forintra rúg! Írjuk ki: 170 000 000 000 forint!

A jelenlegi szabályozás szerint ennek felhasználásáról az államháztartásért felelős miniszter előterjesztésére a kormány dönt. Az új szabályozás szerint azonban a kormány dönthet erről az irdatlan összegről akár előre is, az államháztartásért felelős miniszter a fedezetről utólag (!) gondoskodik.

Közgáz szakma off, fordítsuk le magyar nyelvre!

Az államháztartásért felelős minisztert jelenleg nemzetgazdasági miniszternek nevezik. És ő Varga Mihály. 170 milliárd forint felhasználására ő tesz javaslatot, azt az Orbán Viktor ügyeit intéző Lázár János és a kormány jóváhagyja, majd Varga Mihály visszabattyog a minisztérium épületébe, és kiadja az ukázt a végrehajtásra az embereinek. Akik tudják, mi a teendő.

Ha viszont a Parlament elfogadja az új szabályt (és miért ne fogadná el, egyszerű többséget igénylő törvényről van szó), és ennek a pénznek az elköltése a kormány hatáskörébe kerül, akkor Orbán Viktor nevében Lázár János terjeszti azt a kormány elé (melynek mindössze egyik tagja Varga Mihály), pénzügyérünknek pedig sűrű bólogatások közepette jogában áll végrehajtani az ukázt. Akár utólag is!

A törvényjavaslat nyomán tehát Lázár János újabb pozíciót nyer a kormányban Varga Mihály kárára. Nagy valószínűséggel ez az oka annak is, hogy ezt az államháztartási törvényt érintő javaslatot nem az államháztartásért felelős Varga Mihály, hanem a Miniszterelnökséget vezető, és várhatóan újabb 170 milliárd forint fölött diszponáló Lázár János terjesztette be.

Varga Mihályt lefokozták. A korábbi kormányokban divat volt egyes területekért felelős tárca nélküli minisztereket kinevezni. Varga Mihály épp most válik (pénz)tárca nélküli miniszterré. Hiszen ezek után tulajdonképpen egy dolga marad: megjegyezni a széf kódját, hogy Lázár János belenyúlhasson.

Barna S. Ödön