Megtagadták a kürtőskalács székely múltját

Hungarikum lett a vizsolyi Biblia, a magyar harcosok által a IX. és XI. század között használt íj, valamint a szegedi fűszerpaprika őrlemény.
 
A Hungarikumok „előszobájának” tartott Magyar Értéktárba beválasztották az Unicumot, a Piros Arany fűszert, illetve az Erős Pista ételízesítőt. De tovább bővült ez a kör a szatmári szilvalekvárral, a bocskai viselettel és a bajai halászléval. A Hévízi-tó és a területére jellemző hagyományos gyógyászat, valamint a Neumann János számítástechnikai hagyatéka szintén érték lett.
 
Egy tételt azonban szándékosan kihagytunk, ez pedig a kürtőskalács.
 
Ha csak az MTI információira hagyatkozunk, akár még pozitív fordulatként is kezelhetnénk a sütemény elismerését, azonban a grémium elé került beadvány korántsem azt a szakmai és kulturális nívót képviseli, mint a Nemzetközi Kürtőskalács Szövetség (NKSZ) által összeállított anyag, amit egyébként a Hungarikum Bizottság évek óta ilyen-olyan indokokra hivatkozva, de lesöpör az asztalról.
 
Lapunk is foglalkozott a témával, és igyekeztünk bemutatni, hogy a kürtőskalács több, mint egyszerű, bár rendkívül ízletes ínyencség, amit bármelyik utcai bódéban megvásárolhatunk; ez az étel az erdélyi magyarság évszázados múlttal bíró süteménye, melyet egyébként a világon mindenhol a magyarsággal társítanak.
 
Nos, ebbéli minőségében szenvedett csorbát a kürtőskalács története, ugyanis a Bizottság nem az NKSZ, hanem egy a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjéhez köthető beadványt fogadott el csütörtökön, amiből azonban hiányzik a hagyomány ismertetése, az utalás a (gúnyhatáron túli) székely múltra. 
 
Hantz Péter, a Szaktestület kezdeményezője még a döntés előtt jelezte aggályait: továbbra is fenntartotta véleményét, hogy a földművelésügyi tárca illetékesei a silány terméket előállító termelők érdekei miatt vetették el az NKSZ szakmai követelményeit. 
 
Ezzel kapcsolatban elmondta:
az elvtelen kompromisszumokat elutasítottuk, ugyanakkor fölhívtam a figyelmet arra is, hogy a Hungarikum-folyamat kezd nevetségessé válni. Miközben a Hungarikum Bizottság milliárdokat költ el látszattevékenységekre, például fantáziátlan reklámokra, számos jelentős nemzeti értékünkről ijesztően kevés színvonalas tájékoztató anyag lelhető fel a honlapjukon.
 
Emlékeztettet, hogy a Pék Rend által innen-onnan összeollózott anyag még csak meg sem említi a székely gyökereket, és hogy ezt a változatot fogadta el végül a Bizottság, könnyen eredményezheti azt, hogy a székelyföldi sütők kénytelenek lesznek zöld utat adni a kürtőskalács romániai termékként való EU-regisztrációjához.
 
Talán legyinthetnénk is az eset felett, de igencsak visszás, hogy a nemzetinek mondott kormány ilyen mostohán bánik nemzetünk jelképeivel.