Megvadultak a kamerák láttán a migránsok Röszkénél

Eredetileg csak egy helyszíni bejelentkezés lett volna Röszkéről, végül egy zendülést közvetített élőben a HírTV tudósítója. 

A déli határon található regisztrációs pontnál a migránsok körében kisebb zendülés alakult ki - adja hírül az MNO: . Ennek Császár Attila, a HírTV  tudósítója szerint az lehetett az oka, hogy a migránsok észrevették a sajtó képviselőit, és előttük szerettek volna hangot adni elégedetlenségüknek.
 
A rendőrök járművekkel próbálták eltakarni a határsértőket a média elől, de a migránsok eloldalaztak a járművek mellé és ott kezdtek hangoskodni. Azt kiabálták, hogy "Dublin" (amivel vélhetően a dublini egyezményre utaltak, de, hogy milyen összefüggésben, azt nem tudni), és a szájukra mutogattak, tehát vagy éhesek, vagy szomjasak lehettek.
 
 
 A rendőrök sorfalat álltak, és 10 óra magasságában megpróbálták őket hátrébb szorítani. Császár épp  német, holland, és román rendőri erők határmenti jelenlétéről számolt be, amikor a háta mögött elszabadultak az indulatok. A rendőrök végül könnygázzal fékezték meg a feldühödött tömeget. 
 
 
Az MNO úgy tudja, a határ melletti gyűjtőpontról is több rendőrt a táborhoz rendeltek, sőt az uniós határvédő egység, a Frontex két egyenruhása is a helyszínen van. Bár a feszültség alábbhagyni látszik, a biztonság kedvéért sűrűbb sorfalat vontak a migránsok köré, és  folyamatosan érkeznek a rendőrautók. Az egyik épp a HírTV kamerája előtt érkezett meg, a belőle kipattantó zsaruk pedig szépen kivitelezett - bár teljesen indokolatlan - marketingfutást mutattak be a rendőrsorfal felé, ahol egyébként éppen akkor nyugalom volt. 
 

Sietnének tovább

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le. 
 
A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség  uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.
 
Sajtóinformációk szerint körülbelül 200-an vettek részt a szerda délelőtti rendbontásban. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.