Megvédte elítélt polgármesterét az önkormányzat

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) azt közölte, a kormányhivatal által kezdeményezett méltatlansági eljárás lefolytatása őt igazolja, hiszen a 12 tagú testületből az ülésen jelen lévő 11 képviselő közül 9-en igennel voksoltak a maradására.

Demokrácia-próba

A lakosság által óriási fölénnyel támogatott városvezetővel szemben azért kezdeményezett a megyei kormányhivatal eljárást tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt, s noha azt követően lemondott posztjáról, az augusztus végi időközi választáson újra nyert. A kormányhivatal szerint Gyenes Levente méltatlanná vált tisztségéhez, ezért legkésőbb szeptember végéig önként távoznia kellett volna a település éléről.

 

Azonban a Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalása szerint az augusztus végi időközi választással új tisztség keletkezett, amit méltatlansággal megszüntetni nem lehet, a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

A Pest megyei kormányhivatal sajtófőnöke a történtekre reagálva pénteken azt közölte az MTI-vel: megvárják a gyömrői képviselő-testület döntéséről szóló hivatalos, írásos tájékoztatást, csak azután "lépnek", álláspontjuk ugyanis változatlan: Gyenes Levente méltatlan a posztjára. Valószínűleg a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulnak - jelezte.

Most épp Gyömrőn derült ki, hogy kiszolgáltatottak a települések

A Greenpeace Magyarország a hét elején fordult a nyilvánosságho z, mert értesülése szerint egy gyömrői ipartelepen és környékén még mindig fellelhetőek a veszélyes hulladékok. A dallamos hangzású Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat (PEVDI) 1956-óta működött Gyömrőn, igaz akkoriban még a település határában, ám az azóta kiépülő város végül körülölelte az ipari területet.