Mennyi migránsmunkás van Somogy vármegyében? Államtitkár: megvédjük a magyar munkahelyeket

Mennyi migránsmunkás van Somogy vármegyében? Államtitkár: megvédjük a magyar munkahelyeket

Megszoktuk már, hogy a fideszes kormánytagok az ellenzéki képviselők kérdéseire szinte kizárólag a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumban kitalált sorvezetőket használják sablonválaszok megalkotásához, legyen szó bármiről. Nincsen ez másképpen a vendégmunkáshelyzet kapcsán sem.

Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke január 31-én írásbeli kérdést nyújtott be a fideszes Fónagy Jánosnak, hogy megtudja, pontosan mennyi migránsmunkást foglalkoztatnak Somogy vármegyében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kormánypárti államtitkára nem sokat habozott, még aznap replikázott, igaz, nem is nagyon kellett sokat agyalnia rajta, mivel közlése egy az egyben megegyezett a szintén jobbikos Balassa Péter által a napokban feltett, csak éppen Vas vármegyére vonatkozó vendégmunkásszámmal kapcsolatos válaszával.

A parlament honlapján elérhető iromány szerint Fónagy arról írt, hogy a kormány megvédi a családokat és a magyar munkahelyeket. Ezután jogszabályra hivatkozva próbált mellébeszélni: “Ennek megfelelően a magyar munkavállalóknak minden esetben elsőbbséget kell biztosítani az üres álláshelyek betöltésénél. A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazásánál kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.”

A fideszes államtitkár végül arról értekezett, hogy “a környező uniós országokhoz képest Magyarországon a legalacsonyabb a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a foglalkoztatotti létszámhoz viszonyítva.”

Majd egy honlapot ajánlott a legfrissebb vármegyei adatok megismeréséhez.

Azt nem tudjuk, hogy Fónagy szerint mi számít soknak, de Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nemrégiben beismerte: összesen már 120 ezer migránsmunkás van hazánkban.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője tehát ezúttal sem kapott érdemi választ.

Fónagy János melldöngetően hazafias mondatainak némileg ellentmond az, hogy mint azt lapunk megírta, sorra rúgja ki a vendégmunkásokat betanító magyarokat Salgótarjánban a dél-koreai akkuipari gyártó, az elbocsátott magyar munkavállalók helyére pedig szervezetten, tucatszám érkeznek a vietnámi dolgozók. Az ügy pikantériája, hogy a Bumchun milliárdokat kapott munkahelyteremtésre az Orbán-kormánytól.

Ráadásul nem egyedi esetről van szó: hasonló történt már a Makón lévő Continentalban és a Gyöngyösön található B. Braun gyárában is.

Mint ismert, elsőként a Jobbik-Konzervatívok figyelmeztetett a veszélyre, és elsőként szólaltak fel a kormány nemzetromboló terve ellen. Néhány hónapja ezért a konzervatív párt aláírásgyűjtést indított a vendégmunkások hazánkba történő tömeges betelepítése ellen. A Jobbik petícióját a stopmigránsmunkások.hu oldalon lehet támogatni.

(Címlapkép: Fónagy János - Alfahír)