Meredek ötlet: szíriai menekültekkel támadna fel Detroit

Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az autóipar hanyatlásának következtében. A szellemvárossá vált egykori metropoliszban szakértők szerint több mint hetvenezer lakás áll üresen.

David D. Laitin, a Stanford Egyetem professzora és Marc Jahr, a New York-i ingatlanfejlesztési vállalat egykori vezetője szerint a szíriai menekültek ideálisak lennének Detroit újranépesítéséhez, az arab-amerikaiak ugyanis már jelenleg is dinamikus és sikeres közösséget alkotnak a városban.

"Képzeljük el, hogy ez a két humanitárius és társadalmi katasztrófa összekapcsolódik és létrejön valami jó dolog" - írták a cikkben. A Szíriában több mint négy éve tomboló polgárháború elől milliók menekültek a környező országokba.

Rick Snyder michigani kormányzó már tavaly januárban hasonló ötlettel állt elő, amikor azt javasolta, hogy fogadjanak be ötvenezer bevándorlót Detroit feltámasztására.

Oszt' mibő'?

A terv bírálói elsősorban az asszimilációs problémákat emelték ki, valamint azon véleményüknek adtak hangot, hogy a szíriai menekültek jelentős része azonnal elköltözne a városból, mihelyst rendeződött a helyzete. Szakemberek szerint nem létezik olyan jogi megoldás, amellyel ezt meg lehetne tiltani.
 
Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége befogadni az ártatlan menekülteket, s ezzel ráadásul erős üzenetet küldenének a világ számára. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 220 ezret.

Ami igazán vicces, hogy a lelkes ötletelés közben a derék professzornak és sikeres ingatlanosnak se tűnt fel, hogy az egykori ipari fellegvárból nem azért költözött el egymillió ember, mert túl hidegnek találták a detroiti telet, hanem azért, mert több százezer munkahely szűnt meg. A szírai menekültek nyilván már attól boldogok lennének, ha az Iszlám Állam elmebeteg mészárosai helyett "csak" helyi bűnözőkkel kellene együtt élniük, egy olyan városban, amelyet nem nehéztüzérséggel lőnek szét, hanem csendben, békésen rohad. De vajon miből élnének, és mi garantálná, hogy nem kényszerülnének ők is arra, hogy a helyi lakosság nagy részéhez hasonlóan segélyekből és bűnözésből tartsák el magukat?