Mészáros vitte a Közszolgálati Egyetem 33 milliárdos tenderét, ami miatt Józsefvárosban kisajátítják 210 család otthonát

Mészáros vitte a Közszolgálati Egyetem 33 milliárdos tenderét, ami miatt Józsefvárosban kisajátítják 210 család otthonát

A józsefvárosiak kárára terjeszkedik a Fidesz-közeli egyetem. Ráadásul az Orbánhoz legközelebb álló egyik oligarcha nyerészkedhet az építkezésen. A 28 ezer négyzetméteres egyetemi épületből a pince viszi el a legnagyobb részt, ami 9300 négyzetméteres lesz.

A Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó ZÁÉV Zrt. nyerte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új kampuszának 33,78 milliárd forintos tenderét. Az új épületegyüttes miatt több VIII. kerületi lakóingatlant, összesen 210 család otthonát sajátíthatja ki az Orbán-kormány.

Mészáros 33,78 milliárd forintos ajánlata volt az "olcsóbb"...

A Közbeszerzési Értesítőben április 15-én jött az NKE új komplexumára kiírt tender eredménye. A nyertes Mészáros-cég mellett a Magyar Építő Zrt. pályázott, de az ő 35,43 milliárd forintos ajánlatuk alul maradt – számolt be a Magyar Hang.

Az új épületben a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegei és a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központja kerülnek majd. A komplexum hétszintes lesz, és a 28 négyzetméter hasznos alapterületből a tűzoltók gyakorlópályáinak is teret adó 9300 négyzetméteres pince veszi el a legnagyobb részt.

A Diószegi Sámuel utca páros oldalán álló bérházak lakóinak mennie kell az új egyetemi épületek miatt.

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel, ami a Diószegi Sámuel utca 19–27. közötti, eleve az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti. Azonban az utca páros oldalán olyan társasházak állnak, amiket az állam az ott lakók és a józsefvárosi önkormányzat megkérdezése nélkül akar kisajátítani. Ez által nagyjából 210 család lakhatása kerülne veszélybe. A lebontott lakóházak helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete fog majd állni.

Politikai felhangja is van a bérházak fölötti viszálynak.

Az fideszes állam a lakóépületek kisajátításával a Józsefvárosi Önkormányzat bérlakásprogramját is ellehetetleníti. Az ellenzéki vezetésű kerület egy 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki. Ennek részeként a NER-tender áldozatává eső Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti önkormányzati tulajdonú bérházakban jó minőségű, energiahatékony és megfizethető bérlakásokat alakítottak volna ki.