Cavusoglu: Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak Svédország és Finnország NATO-csatlakozása kapcsán

Cavusoglu: Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak Svédország és Finnország NATO-csatlakozása kapcsán

Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország "terrorszervezeteket támogat", és emiatt Ankarának fenntartásai vannak NATO-csatlakozásukat illetően is - erősítette meg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hazája álláspontját szerdán New Yorkban.

Megtörtént: Finnország és Svédország is kérelmezte felvételét a NATO-ba

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz - jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami - szavai szerint - növelni fogja a katonai szövetség biztonságát.

Az MTI beszámolójában azt írja, Cavusoglu hangsúlyozta, hogy

Ankara megérti a stockholmi és a helsinki vezetés biztonsági aggályait, de fontosnak tartja, hogy ők is tekintettel legyenek a török aggodalmakra.

A török külügyminiszter röviddel azelőtt nyilatkozott, hogy amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel megbeszélést tartott.

A több mint egyórás tanácskozás végével a török tárcavezető mindössze annyit mondott, hogy Blinken a megfelelő fórumokra "tolmácsolni fogja a török aggályokkal kapcsolatban szükséges üzeneteket".

A NATO-tagállamok többsége támogatja a két skandináv ország mielőbbi felvételét, de Törökország fenntartásai megnehezíthetik a folyamatot.

Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és nem hajlandó kiadni Törökországnak olyan embereket, akiket azzal vádolnak, hogy a szervezethez tartoznak.

Mint megírtuk, Joe Biden amerikai elnök szerdán közzétett nyilatkozatában azt  mondta, az Egyesült Államok a NATO-ban együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben - jelentette ki

Biden: az Egyesült Államok együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben

Az Egyesült Államok a NATO-ban együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán közzétett nyilatkozatában.

 

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}