Idén szilveszterkor hódítani fog a mézeskalács golyó

Semmi nem vész kárba.

Persze, nem saját kútfőből, mert Iklódi Dóri gasztrobloggeré az érdem.

Avagy, így lehet a megmaradt mézeskalácsból pár perc alatt elkészíthető, szilveszteri vendégváró desszerttel kedveskedni a vendégeinknek.

Hozzávalók:

  • 300 g mézeskalács,
  • 60 g vaj vagy kókuszolaj megolvasztva,
  • 6 ek (cukormentes) baracklekvár,
  • 3 dl tej (kókusztej),
  • forgatáshoz dió ledarálva vagy kókuszreszelék.

"A mézeskalácsot aprítóba tesszük, vagy egy klopfoló segítségével egy zacskóban morzsára törjük. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és a lekvárt. A tejet apránként adagoljuk, és figyeljük, hogy mennyit vesz fel a massza. Az én mézeskalácsaim teljes kiőrlésű lisztből készültek, így több tejet vettek fel. Masszává gyúrjuk. Ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá egy kis tejet.

Tipp: A masszához adhatunk egy kis rumaromát vagy rumot, ha szeretjük az ízét.

Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és meghempergetjük darált dióban vagy kókuszreszelékben. Készen is vagyunk!"

Iklódi Dóri célja, hogy a különböző ételérzékenységben szenvedő emberek is minél színesebben tudjanak étkezni, ezért a hagyományos recepteket igyekszik ennek megfelelően átalakítani.

"Nekem az evés élvezet!"

(Zárójelben: a csülökkel kapcsolatos kiszólások miattam vannak. Ugyanis, amikor beléptem Iklódi Dóra konyhájába, egyből jeleztem, nem árulok zsákbamacskát: a szerkesztőség melletti étteremben a héten három alkalommal volt csülök a menüben - pörkölt és Pékné formájában -, és én mindháromszor ettem is belőle. Szóval, így csináljon nekem főzeléket!)