Mi mindent tud a legjobb távdobó orsó? (x)

Mi mindent tud a legjobb távdobó orsó? (x)

Milyen funkciókat és előnyöket tudhat a legjobb távdobó orsó manapság? Mi mindent kell biztosítani a szerkezetnek annak érdekében, hogy a hasznosulása majdhogynem tökéletes legyen?

Pontosan ezt fogjuk megvizsgálni az alábbiakban, remélhetőleg ezzel is segítve a távolra horgászók dolgát.

Milyen horgász módszereknél fontos egy távdobó orsó megléte?

Természetesen azoknál a módszereknél, ahol a halfogás kulcsát a nagyobb távok sikeres megdobása jelenti. Nagyobb távok alatt ebben az esetben akár a 100 méteren túli helyeket kell érteni.

Például a TackleBait.hu horgász webáruház távdobó orsók szempontjából elérhető választékát is ebből a megfontolásból keresik a sporik. Akik között zömében a nagyhalas feeder, illetve a bojlis technika elkötelezett híveit lehet megemlíteni.

Szóba jöhet még alternatívaként a hagyományos fenekező módszer is. A lényeg, hogy a sokszor extrém távolságok hatékony és problémamentes elérése speciális felszerelésigénnyel jár. Beleértve az eszközre vonatkozó specifikus kívánalmakat is.

Mitől lesz egy távdobó orsó a legjobb?

Mindenekelőtt attól, hogy maximálisan passzol a használattal kapcsolatos igényekhez. Lehetőleg úgy, hogy magával a horgászbottal, a zsinórral, az etetőkosárral és a végszerelékkel is kellőképpen szinkronban van.

Ami az egyes funkciókat illeti, a mai modern daraboknál a gyorsfék megléte gyakorlatilag elengedhetetlen. Kiegészítve akár azzal, hogy nyeletőfék is rendelkezésre álljon a szerkezeten, ami a nagyhalas, kiülős pecáknál elképesztően hasznos.

Egy modern távdobó orsónak megbízható szerkezetként kell funkcionálnia. Bírva a strapát és az extrém terhelést, amely minden egyes dobásnál, bevágásnál, fárasztásnál jelentkezik. Ezért a kifogástalan anyagminőség megkerülhetetlen faktor.

Távdobó orsó keresésekor az alábbiakra is lényeges odafigyelni

Az úgynevezett lassú dobemelés egy innovatív technológia, amely egyre inkább nélkülözhetetlen a 100 méter feletti távok eredményes meghorgászása kapcsán. Dobásnál az is kulcsfontosságú, hogy a zsinór ellenállás nélkül tudjon leperegni a szerkezet dobjáról.

Vagyis úgymond tökéletes zsinór profilra van szükség a kialakítást tekintve. Amihez kimondottan lekerekített zsinór klipsznek kell társulnia annak érdekében, hogy a damil lefutása ne ütközzön ellenállásba.

A minőségi anyagoknak ideális esetben egyúttal könnyűnek is kell lennie, hogy a szerkezet súlya ne nehezítse meg indokolatlan mértékben a dolgunkat. Az sem hátrány ezen felül, ha az orsóval együtt egy pótdobot is kapunk, amire akár más vastagságú főzsinórt lehet csévélni.

Ha pedig a felsorolt funkciók és előnyök mindegyikét versenyképes áron tudjuk beszerezni, akkor a szóban forgó távdobó orsó megvásárlását tekintve abszolút zöld utat engedhetünk magunknak.