Miért akadályozza a kormányzat az ózdi Felsőoktatási Képzési Központ megindítását?

"Nyílt Levél

Balog Zoltán
emberi erőforrások minisztere

dr. Palkovics László
oktatásért felelős államtitkár

Riz Gábor
országgyűlési képviselő

Tisztelt Címzettek!

Abban a reményben fogalmazom meg levelemet, hogy közösen talán sikerül megvalósítani mindazt, amit egyenként valószínűleg mindenki szeretne, de politikai csatározások következtében mindenki másként próbál megvalósítani.

AZ ÓZDI FELSŐOKTATÁS ÜGYÉT!

Így, csupa nagybetűvel, hiszen a város jövőjének kulcsa az oktatásban, a képzésben a fiatalok helyben tartásában van. Ebben szerintem mindenki egyetért…

Ön is tisztelt Balog Zoltán miniszter úr, hiszen 2014-ben az ózdi díszpolgári cím megítélésekor ígéretet tett arra, hogy mindenben támogatni fogja a város oktatási elképzeléseit, a szakképzett és diplomás fiatalok helyben történő képzésének lehetőségeit…

Ön is tisztelt dr. Palkovics László államtitkár úr, hiszen kormányzati szándékban fogalmazódott meg az ózdi közösségi felsőoktatás ügye, mert Ózd azon 4-5 település egyike, melyek legalább 1 órányi járásra esnek a felsőoktatási centrumoktól, így fehér foltként jelennek meg a statisztikai térképeken…

…és végül Ön is tisztelt Riz Gábor országgyűlési képviselő úr, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztési biztosaként és az Ózd központú választókerület országgyűlési képviselőjeként számtalan fórumon bizonygatta már, hogy a városnak stabil felsőoktatási intézményre van szüksége, mely térségi központként funkcionálva egyszerre szolgálja mind az itt tanuló diákok, mind pedig a településen meglévő nagyvállalatok szakemberigényét.

A jelen helyzetről a Hattyú, a csuka meg a rák című orosz népmese jut eszembe, melyben azt a bizonyos szekeret hárman háromfelé próbálták húzni, ami így természetesen a sárban ragadt. A három főszereplő közül azt hiszem Ön Riz Gábor úr játssza a rák szerepét, hiszen az elmúlt időszak történései egyértelműen azt bizonyítják, hogy a szekeret hátrafelé Ön húzza.

Pedig a város és a Miskolci Egyetem mindent megtett. Közösen felmértük az ózdi és Ózd környéki diákok továbbtanulási elképzeléseit, a nagyfoglalkoztatók diplomás szakember igényét, és figyelembe véve a Miskolci Egyetem lehetőségeit kiválasztottuk a legmegfelelőbb szakokat. Azokat, melyekre igény van, azokat melyekkel biztos elhelyezkedés vár a végzősökre.

Ennek megfelelően stratégiai megállapodást kötöttünk a Johnson Electric Hungary Kft-vel, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-vel és a Magyar Nemzeti Digitalizációs Archívum és Filmintézettel, akik vállalták, hogy a képzéseket gyakorlati oldalról támogatják meg. Az Ózdi Közösségi

Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásáról döntött az Egyetem Szenátusa, Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és e közösségi szándék 2016. május 4-én egy együttműködési megállapodásban csúcsosodott ki, mely a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 87/2015. (IV.9.) Kormányrendelet 4/A. §-a szerint Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásáról szól Ózdon.

A tervezett 2017. szeptember 01-jei induláshoz már csak egyetlen dolog kell. Egy miniszteri engedély. Ha az aláírás kellően cirkalmas is, mindössze 1 másodperc. Időben ennyibe kerül, ami viszont a városnak a következő évtizedeire is nagy hatással lehet.

Tisztelt Miniszter Úr! Kis lépés Önnek, hatalmas lépés a városnak, előre. Ennyit kérek! Ezt az egy másodpercet! Ha kell, a tollat mindehhez személyesen viszem fel.

Tisztelettel:
Janiczak Dávid
Ózd város polgármestere"