Miközben Rogán tovább bujkál, a kérdéseinkkel a bűnözők oldalára álltunk

Hiába közszereplő Rogán mostanság egyre elfoglaltabb a nyári uborkaszezon alatt is, egyre nehezebb elérni a bulvárlapok által felkapott politikai celebet.

Természetesen nem adjuk fel, igyekszünk más úton is megkapni a válaszokat azokra az érdekfeszítő kérdésekre, melyek az elmúlt hetek fejleményei miatt felmerültek nem csak bennünk, de a közvéleményben is. Szerda délelőtt előbb Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetőjének, röviddel később a Fidesz-frakció szóvivőjének egyéb témában tartott sajtótájékozójára ültünk be, hogy tájékozottabbak legyünk az alábbi kérdésekben:

  • Van -e legalább a Fidesz berkein belül belső vizsgálat (ha, az ügyészségen nincs is) annak kiderítésére, hogy Rogán Antal állt -e és amennyiben igen, akkor milyen kapcsolatban maffiázókkal?
  • Ki lehet az a fiatal fideszes politikus, akiről kompromittáló felvétel készült, két hölgy társaságában egy szórakozóhely pincéjében, legalábbis az n1tv-nek nyilatkozó Vizoviczki-ügy egyik tanúja szerint? A terhelő adattal ez a fideszes politikus befolyásolható vagy zsarolható -e?
  • Voltak -e és maradtak -e bármiféle maffiózóknak emberei a budapesti, fideszes önkormányzatban?
  • Rogán Antal mikor és hol lesz hajlandó ezekben a témákban az újságírók elé állni?

Hiába próbálkoztunk, Halász József magától értetődően kitért a válaszadás elől, de láthatóan meghökkentette őt, hogy hirtelen közvetlenül közelről körbeveszik a kamerák. Megjegyezte, hogy tudtával Kósát is megkérdeztük a témában, az esetet ezek szerint kibeszélték egymás között. Nem tudjuk azonban azt, hogy Rogánnal egyeztettek -e.

A Fidesz-frakció szóvivője arra emlékeztetett, hogy 2013-as Laborc–Portik találkozókon készült hangfelvétel leirata szerint Portik felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének: terhelő adatokat szerez vagy kreál jobboldali politikusokról. Laborc erre felsorolta, milyen ügyek lehetnek érdekesek:

„Tehát érdekes az, amikor megpróbáljuk befolyásolni a döntéshozókat… kábszerrel, bármivel, akár médiafelülettel, akár kupiba elvinni”

- olvasható a jegyzőkönyvekben. Ez azért érdekes, mert Halász arra nem tért ki, hogy a terhelő adatok megszerzése, a politikusok befolyásolása - kábszerrel vagy akár azzal, hogy elvitték őket kupiba - eredményes lett -e vagy sem? Halász mindenesetre azt mondta, hogy ezekkel a kérdésekkel a bűnözőket szolgáljuk ki, szépen megkért minket, hogy ne álljunk a bűnözők oldalára.

Mellesleg

Rogán titkos sajtótájékoztatóján a hvg.hu arra keveredő újságírójának sikerült feltenni a kérdést az egyik elítélt bűnöző hazugsága más-e, mint a többié? A miniszter azonban nem felelt erre. Mindez azért érdekes, mert a közelmúltban Vizoviczki László, aki az előzetesből éppen most került házi őrizetbe, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt, még látásból sem ismerik egymást. A jobbikos Szilágyi György ezzel kapcsolatban a minap feltette a helyénvaló kérdést, hogy ha a Fidesz nem foglalkozik bűnözőkkel, akkor Vizoviczki László közleményét sem lehet komolyan venni?

Megszólalt az ellenzék is

A Jobbik közleményben reagált Rogán magatartására, az ellenzéki néppárt szerint gyáva bujkálás helyett tisztázza magát a „maffiakormány” minisztere. A párt szerint csöppet sem meglepő, hogy miközben hivatalos, hatósági iratok alapján egyre világosabb Rogán Antalnak és az éjszakai élet császárának románca, a propagandaminiszter igyekszik menekülni a sajtó kérdései elől. Több nem kormányközeli sajtóorgánum is megerősítette, hogy Rogán mai sajtótájékoztatójáról nem kaptak értesítést sem a kormányzati kommunikációért is felelős kabinetminisztériumtól, sem bármely más kormányzati szervtől. A sajtótájékoztatójáról Rogánék lényegében csak a Habony Műveket értesítették, ám szerencsétlenségükre szóban kitudódott a titkolt esemény helyszíne és időpontja, ezért azon végül nem kizárólag mikrofonállványként funkcionáló orgánumok vettek részt – számol be a pártközlemény, ami hozzáteszi, hogy a „közszolgálati” MTI – amely minden jövőbeni politikai eseményt előre szokott jelezni – jelen volt és tudósított az eseményről, vagyis megkaphatta a meghívót, „asszisztált az esemény és az azon feltett, a Fidesznek kényes újságírói kérdések eltitkolásához”. A Jobbik továbbra is szeretné tudni: indul-e vizsgálat Rogán Antal alvilági kapcsolatai miatt? Vajon ha Portik Tamás bíróság előtt tett tanúvallomását a maffiakormány hazugságnak minősíti, mi alapján lesz hiteles Vizoviczki László Rogánt védő egyszerű sajtónyilatkozata? Mennyi belvárosi ingatlanügylet után kapott kenőpénzt a propagandaminiszter?