Nem tagadják Rogánék, hogy cenzúrázzák a minisztériumok szakmai válaszait

Nem tagadják Rogánék, hogy cenzúrázzák a minisztériumok szakmai válaszait

Szokatlan írásbeli kérdést tett fel Szél Bernadett Rogán Antal propagandaminiszternek, a független országgyűlési képviselő arra utal benne, hogy a kabinetfőnök és csapata cenzúrázza a minisztériumok írásbeli kérdésekre adott szakmai válaszait; "Mivel magyarázza, hogy írásbeli kérdések kerülnek az Ön minisztériumához jóváhagyásra, és milyen alapon írhajtja felül a propagandaminisztérium a képviselői kérdésekre adott szakmai válaszokat?"

Szél beadványában arra emlékeztetett, hogy 2019. október 4-én tizenöt írásbeli kérdést nyújtott be az innovációs és technológiai miniszterhez klímaügyet érintő szakpolitikai kérdésekben, ezekre egyetlen, semmitmondó propagandaválaszt kapott. A képviselő az Alfahír megkeresésére azt mondta: 

az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik államtitkára panaszkodott arra, hogy a válaszok kész voltak, de csörgött a telefon és kihuzatták velük a szakmai részeket.

Szél szerint az nem derült ki, hogy pontosan ki cenzúrázott, de az erősen propagandára hajazó válaszok miatt kérdezte Rogán Antal propagandaminisztert:

  • Engedi-e egyáltalán a szakmai választ egy országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire?
  • Milyen módon és eljárásban kapcsolódik be a Miniszterelnöki Kabinetiroda az írásbeli kérdésekre adott válaszok előkészítésébe?
  • Amennyiben nincs hivatalos eljárása az egyes minisztériumokban előkészített írásbeli kérdések központi kommunikációs irányokkal való összehangolásának, akkor hogy történhetett meg az, hogy az innovációs és technológiai miniszter válaszait nem hagyta jóvá a propagandaminisztérium?

Rogán Antal helyett államtitkára, a legelképesztőbb kormányzati hazugságokat rezzenéstelen arccal visszamondó Dömötör Csaba válaszolt. Megkerülte a válaszadást, de

nem tagadta

azt, amire párttársa panaszkodott, hogy a minisztériumok szakmai válaszait kihúzzák az írásbeli kérdésekből.

Szél Bernadett szerint Rogán Antalék cenzúrája jó magyarázat arra, hogy miért süllyedt soha nem látott mélységbe a parlamenti írásbeli válaszok színvonala. Hangsúlyozta, hogy a törvény elvileg csak kivételes esetekben teszi lehetővé, hogy miniszterek helyett államtitkárok válaszoljanak, de a válaszok nagyrészét mégis ők jegyzik. A képviselő szerint

"sportot űznek abból, hogy szakmaiatlan válaszokat adnak, előfordul, hogy személyeskedéssel ütik el a választ. Már miniszterek sincsenek, hanem végrehajtók vannak, akik a központi akaratot hajtják végre."