Az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a Heves megyei korrupció miatt

Az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a Heves megyei korrupció miatt

Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke pénteken bejelentette, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) fordul miután 1,1 milliárd forint hiányzik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából. A politikus ugyanis aláhúzta, az AH feladata a gazdasági, pénzügyi biztonságot veszélyeztető törekvések felderítése, követése, és ebbe beletartozik az EU-s források jogtalan felhasználásának felderítése, nyomon követése, és szükség esetén a megakadályozása. 

A parlamenti testület vezetője ehhez hozzátette, az alapítványnál most már naponta derülnek ki újabb és újabb botrányok: "a hivatalos hatósági adatok szerint 1100 millió forintot loptak el, sikkasztottak el, tüntettek el" - fogalmazott.

Mirkóczki Ádám azért is kíván az AH-hoz fordulni, mert noha Heves megyeiek az alapítók, az eset nem Heves megye specifikus, a pénzszivattyú behálózta az egész országot, alig van olyan megye, ahol a különböző cégek, szereplők ne kaptak volna ezekből az összegekből. Csak a jéghegy csúcsa, ami eddig kiderült az egri politikusokról - fogalmazott. Ugyanakkor szerinte ez felveti azt a kérdést, hogy "vajon mi lehet országosan", ha egy ilyen kis megyében is sikerült 1100 milliót így eltüntetni.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a soron következő ülésen ezért azt akarja megtudni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal: 

  • tettek-e lépéseket az ügyben,
  • ha igen, számoljanak be az eredményekről,
  • hol tart a felderítő, elhárító tevékenységük,
  • amennyiben nem történt eljárás, akkor adjanak választ arra, hogy mit kívánnak tenni a hasonló esetekben. 

Ez nemcsak fideszes politikusokról, és nemcsak a gazdasági bűncselekményeket elkövetőkről, "hanem egy ország jövőjének megítéléséről, gazdasági biztonságáról, befektetések kockázati mértékéről" szól. Ilyen mértékű rendszerszintű korrupció esetén az AH-nak feladata van - hangsúlyozta Mirkóczki Ádám, majd hozzáfűzte: a szakbizottságnak pedig tájékozódnia kell arról, hogy történt-e bármilyen lépés az ügyben AH részéről. 

Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva elmondta: azért nem fog rendkívüli ülést összehívni, mert ahhoz Kövér László előzetes engedélyére, valamint a fideszes képviselők jelenlétére lenne szükség, ha a kettő közül valamelyik nem teljesül, akkor eredménytelen lenne az egész. De nekem az a célom, hogy ebben az ügyben tisztán lássunk - fogalmazott, ezért az ülésre csak az őszi ülésszakban lesz mód. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az AH-t a Belügyminisztériumnak van jogosítványa utasítani, de arról semmilyen információja nincs, ez megtörtént-e a 1,1 milliárdos sikkasztás gyanús heves megyei ügyben.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Ou1-OSux9Y8.jpg?itok=uxaWvKHz","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Ou1-OSux9Y8&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}