„Orbán, biztos vagy benne?” – üzenték Vidnyánszky színházi fesztiválján litván színészek

„Orbán, biztos vagy benne?” – üzenték Vidnyánszky színházi fesztiválján litván színészek

Orbán, are you sure? Hungary 1956 – Ukraine 2022

– ezzel a felirattal és az orosz-ukrán háborúra utaló képekkel üzentek a magyar kormányfőnek a litván Vilniusi Városi Színház művészei, felhívva a figyelmet a jelenleg zajló háború és az '56-os forradalom közötti párhuzamra.

A meglepő esetre a hvg.hu figyelt fel, miután a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon, a Nemzeti Színházban történtekről Sándor Erzsi újságíró számolt be közösségi oldalán. A neves színházi rendező Oskaras Koršunovas Delhi tánc című kamaradarabja végén a tapsrendben a színészek nem hajoltak meg. Ehelyett tűnt fel az idézett felirat, de még ezt megelőzően

egyenként összeestek, fölálltak, megint összeestek, megint fölálltak és egyre plasztikusaban látszott, hogy mintha golyó találta volna őket el, míg végre mind a földön maradtak.

Sándor Erzsi beszámolója szerint a vetítés ideje alatt, amíg a fotók folyamatosan váltakoztak, a nézők jó része, köztük Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is elhagyta a termet.

Ezzel párhuzamosan a nagyteremben futott egy másik litván előadás is, a Klaipèda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” címmel, amelynek során a művészek ugyancsak rendhagyó módon váltották fel a tapsrendet: itt egy "Magyarok, ne legyetek közömbösek!" táblával és ukrán zászlók segítségével igyekeztek demonstrálni a háború szörnyűségéről alkotott véleményüket.