A mohácsi választás intő jel lehet a kormánypártnak akár Borsodra nézve is

A mohácsi választás intő jel lehet a kormánypártnak akár Borsodra nézve is

Vasárnap Mohácson időközi választásokat tartottak, amit a Fidesz-KDNP közös jelöltje, Pávkovics Gábor nyert. Az talán nem meglepő, hogy a több mint két évtizede fideszes térségben ismét a kormánypárt embere győzedelmeskedett, az viszont annál inkább, hogy egyetlen év leforgása alatt, az eddig labdába rúgni sem tudó ellenzék mennyire megerősödött. Csorbai Ferenc is kiemelte lapunknak, hogy 20-22 év állt szemben az ellenzék nem egészen 20 hetével. A szavazatok számát tekintve pedig ilyen rövid idő alatt remek eredményt értek el: Csorbai Ferenc, az ellenzék közös jelöltje közel kétszer annyi voksot kapott, mint múltkor, vagyis 3 369-et, 40,39 százaléknyit, míg Pávkovics bár nyert a 4708 szavazattal, ami 56,44 százalékos eredményt jelentett, mégis nagyot zuhant a Fidesz támogatottsága a  korábbi választásokon elért bebetonozott 70 százalékos eredményhez képest.

Az ellenzék ezzel két választókerületet is elhappolt a kormánypárt elől, ami akár intő jel is lehet számukra, hiszen hiába folytattak a térségben eddig még nem látott kampányt, hiába merült fel a választási csalás gyanúja több esetben is, a korábbi választási adatokat még csak megközelíteni sem tudták az egyik legerősebb városukban, miközben az ellenzék az elkövetkezendő években akár alternatívát is nyújthat a lakóknak. De mi változhatott?

Mohácson előre kitöltött szavazólapokat kapnak a választók, egy fideszes képviselő kísérheti őket szavazni

Senki sem gondolta volna, hogy a több mint 20 éven át fideszes polgármester irányítása alatt működő baranyai város, tavaly Szekó József váratlan halálát követően szocialista vezetésűvé válik, az MSZP-s Csorbai Ferenc által, aki kihívó hiányában tulajdonképpen "automatikusan" vált a térség új polgármesterévé.

A szavazók a hitelességet már nem szívesen cserélik le egy zacskó tarhonyára

Bernáth Csilla, a Mi Hazánk jelöltje szerint, aki a voksok 3,18 százalékát hozta el a térségben, húsz éve nem látott érdeklődés és bizonytalanság övezte a választások kimenetelét. Beszélgetésünk során rávilágított arra, hogy 2020-ban a választó polgároknak már egyre inkább a jelölt hitelessége és ellenőrizhetősége számít. Ezt jól mutatja Csorbai Ferenc esete, aki az előző választás óta a közösségi médián keresztül kezdett beszámolni a polgármesteri hivatalban elvégzett munkájáról. A közvélemény ilyen fajta tájékoztatása az elmúlt két évtizedben nem volt jellemző Mohácson - tette hozzá Bernáth, aki szerint ez a hozzáállás az itt lakók számára egy hiteles és ellenőrizhető személyt festett le, így egyre többen kezdtek szimpatizálni a bal oldali jelölttel. A politikus szerint a kormánypárt jól bejáratott válaszreakciója minderre, az agresszív hangvételű bírálása az ellenzéknek ezúttal viszont úgy tűnik fordítva sült el, ami a közvélemény egy részét elfordította Pávkovicstól.

Csorbai Ferenc is kiemelte, hogy az ellenzék által elért eredményben a jelöltek személye sokat nyomott a latba. A VAN Egyesület olyan emberekből állt fel, akik hitelesek és a lakók jó részének a bizalmát élvezték. Szerinte a választók azt köszönhették meg a fülkékben, hogy az elmúlt 10 hónapban és a kampány során pontosan bemutatták milyen nyitottsággal és miként vezetnék a várost.

A kormánypárt kampánystratégiája már nem mindig működik

A kormánypárt is érezhette az ellenzéki jelöltek hirtelen megerősödését az elmúlt időszakban, nem hiába kezdtek különböző kampánytechnikákba egy olyan városban, ahol a lakók eddig kampánnyal még nem találkoztak a verhetetlennek hitt Fideszes többség miatt. Megjelentek a plakátok, beindultak a szórólapozások és a jelöltek két évtized után bejárták a választókerületeket is.

Borsod lehet a Fidesz valódi Mohácsa, ha nem vált taktikát

Egy erőteljes kampányt követően sikerült megmutatnia az ellenzéknek, hogy kemény munkával ellehet érni eredményeket, még egy olyan fideszes fellegvárként emlegetett városban is, mint Mohács - mondta Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője. Az eredményeket tekintve nyugodtan kijelenthetjük, hogy a térség politikai közvárossá vált, ahol az ellenzéknek lehetősége van építkezni a következő választásokig, hogy valódi alternatívát nyújthasson a szavazóknak - folytatta.

Schwarcz-Kiefer biztos abban is, hogy a Borsod 6-os számú választókörzetében, október 11-én a városukhoz hasonlóan a kormánypárt minden eszközt bevet majd a kampány véghajrájában. Mohács példájából kiindulva, ahol nagy előretörést hajtott végre az ellenzék (volt olyan körzet, ahol a Fidesz javára 90-10%-ot jósoltak még tavaly októberben, ehhez képest 60-40 százalék lett a végső eredmény) viszont nem olyan biztos, hogy a Fidesz évek óta változatlan taktikája ezúttal is működni fog, hiszen itt is kirajzolódott, hogy az emberek már nem nyelnek le mindent feltétel nélkül.

Ha Mohácson, egy olyan választókerületben is sikerült leváltani egy kormánypárti képviselőt, ahol 20 éven át bebetonozott helye volt, akkor Borsodban, ahol már 2018-ban sem volt meg a Fidesz abszolút többsége, egy hasonlóan visszafogott és nyitott kampánnyal könnyedén meglehet a győzelem is - tette hozzá Baranya megye önkormányzati képviselője.

(Próbáltuk elérni Pávkovics Gábor polgármestert is, hogy a mohácsi választások kapcsán feltegyünk neki kérdéseket, de telefonon elérni nem tudtuk.)